Potvrdjena povezanost virusa zike s oštećenjima glave kod kod beba

Virus zika može da ošteti ćelije embriona zbog čega kasnije postoji mogućnost dobijanja teškog ošetećenja mozga i lobanje novorodjenih beba, pokazala je najnovija laboratorijska studija u SAD.

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog indicija da trudnice inficirane virusom zika mogu da rode bebu s mikrocefalijom, anomalije rasta lobanje i mozga.

Ranije studije su ukazivale na moguću vezu virusa s tom bolešću, a u novoj studiji se navodi da njihovi rezultati ne predstavljaju dokaz da virus zika izaziva konkretno mikrocefaliju.

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je danas da prva studija koja je nedavno objavljena o povezanosti virusa zike s neurološkim oboljenjem Gijen-Bareovim sindromom predstavlja za sada najjačiu potvrdu povezanosti virusa s tom bolešču.

Predstavnik SZO Brus Ejlvord dodao je da su neophodna dodatna istraživanja da bi se konačno potvrdili rezultati prve studije.

Studija je sprovedena na osnovu podataka iz Francuske Polinezije gde je bila epidemija virusa zike od oktobra 2013. do aprila 2014. godine.

Naučnici su otkrili da retki neurološki poremećaj, Gijen-Bareov sindrom, može da nastane usled komplikacija raznih virusnih infekcija, poput gripa, denge ili virusa Zapadnog Nila.

Gijen-Bareov sindrom može da dovede do paralize ekstremiteta i pogadja disajne organe, ali je navedeno da je to veoma retka bolest i da je mala mogućnost da se dobije ako se virus zika na vreme tretira i ne postoje drugi zdravstveni problema kod pacijenta.

Kolumbija s 42.700 inficiranih i Brazil s 1,5 miliona obolelih najviše su pogodjene virusom zika.

Zasad ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljnije posledice.

(Beta)

Ostavite komentar