Potvrđeno: Nema povređenih ni poginulih Srba u Tunisu

Od 37 poginulih u današnjem terorističkom napadu na plaži hotela Imperial Marhaba, u turističkom gradu Sus u Tunisu, petoro su državljani Velike Britanije, saopštio je šef diplomatije te zemlje Filip Hamond i upozorio da bi broj žrtava mogao da se poveća.

Istovremeno, američki Stejt department saopštio je da zasad nema dokaza da su napadi u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu koordinisani.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da je istraga o napadima još u toku, ali da “nema naznaka na taktičkom nivou da su oni bili usklađeni”.

“Očigledno je i jasno da su sve to bili teroristički napadi”, rekao je Kirbi.

U međuvremenu, italijanske vlasti podigle su nivo uzbune u zemlji zbog tri teroristička napada.

“Nijedna zemlja nije bezbedna. Podigli smo nivo uzbune i stavili u pripravnost jedinice koje obezbeđuju osetljiva mesta”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

“Danas smo bili svedoci tri napada, s desetinama mrtvih, izvedena na tri različita mesta na svetu, a povezana jednom stvari: nasiljem i terorom”, rekao je Alfano.

Tokom dana u Tunisu je vatrom iz automatskog naoružanja u letovalištu Sus ubijeno najmanje 37 osoba, u Francuskoj jednom muškarcu je odsečena glava u američkom pogonu za proizvodnju i punjenje gasa, a u Kuvajtu je u samoubilačkom napadu ubijeno više od 20 vernika u jednoj šitskoj džamiji, podsećaju agencije.

Nema poginulih ni povređenih Srba
Ambasada Republike Srbije u Tunisu saopštila je da prema privim raspoloživim saznanjima nema poginulih ni povređenih državljana Srbije. “Povodom terorističkog napada u tuniskom gradu Sus, Ambasada Republike Srbije u Tunisu izvestila je da, prema prvim raspoloživim saznanjima, dobijenim od Ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa i turističkih agencija koje su zadužene za turiste iz Srbije, među poginulim i povređenim, nema državljana Republike Srbije”, navodeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ambasada Srbije u Tunisu je u stalnom kontaktu sa nadležnim tuniskim organima i nastavlja sa praćenjem i izveštavanjem o aktuelnoj situaciji. Svi zainteresovani građani Republike Srbije mogu se obratiti za informacije Ambasadi Srbije u Tunisu, preko telefona: +21671 780 624; +21671 794 626 i i-mejla: amb.serbia@gnet.tn.

(Tanjug)

Ostavite komentar