U trendu

Povređena kurdska poslanica u intervenciji turske policije

DIJARBAKIR – Jedna poslanica prokurdske opozicije u Turskoj povređena je kada je policija intervenisala vodenim topovima da bi rasterala demonstrante protiv rezultata martovskih lokalnih izbora u jugoistočnoj Turskoj, preneli su Rojtersu svedoci sa lica mesta.

Remzija Tosun iz Narodne demokratske stranke (NDP) je bačena na zemlju, što je izazvalo gubitak svesti, ali su snimci sa interneta pokazali da nije bilo namere i da policija nije gađala direktno nju. Tosun je zatim odvedena u bolnicu, potvrdili su svedoci.

Prošle nedelje njena partija je saopštila da je bila oštećena u „organizovanoj političkoj zaveri“ nakon što je Centralna izborna komisija (YSK) odlučila da nekoliko izabranih gradonačelnika NDP-a ne može da preuzme dužnost jer su prethodno bili otpušteni iz javne službe na osnovu vladine uredbe.

Umesto izabranih kandidata iz prokurdske partije, YSK je odlučila da kao pobednike proglasi kandidate sledeće po dobijenom broju glasova, tj. kandidate vladajuće stranke turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana – Stranke pravde i razvoja (AKP).

Demonstranti su se okupili u okrugu Baglar u Dijarbakiru, glavnom gradu pokrajine na jugoistoku Turske, koji je pretežno kurdski, u znak protesta protiv odluke YSK da se pobednicima na izborima proglase drugoplasirani kandidati, članovi AKP.

Policija je reagovala nakon što su demonstranti ignorisali naredbe da se raziđu i intervenisali su po masi sa vodenim topovima.

HDP je na poslednjim lokalnim izborima uspeo je da pobedi u 70 opština, međutim, uprkos izbornoj pobedi, ni u jednoj opštini nisu uspeli da dođu na vlast.

Prokurdska stranka je i tokom 2016. izgubila vlast u nekoliko opština u kojima je pobedila na izborima 2014.godine jer je u njima proglašena državna uprava, a izabrani načelnici su smenjeni od strane postavljenih državnih službenika.

Turska vlada tvrdi da je čitav HDP povezan sa militantnom kurdskom organizacijom Radnička stranka Kurdistana (PKK), šro je ova partija demantovala ali su stotine njihovih članova otpušteni ili zatvoreni, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.