U trendu

Požar aktivan samo iznad Rijeke Reževića

PODGORICA – Budvanski vatrogasci uspeli su da uz pomoć kolega iz Bara, Kotora i Tivta zaustave požar na Paštrovačkoj gori koji je zbog bure tokom noći pretio naseljenom području.

Pojedina sela su evakuisana. Načelnik budvanske Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović je za TVCG naveo da je 99 odsto požara ugašeno.

Božović je kazao da trenutno gori jedino iznad Rijeke Reževića, a da je u gašenju tog požara bio uključen i avion MUP-a.

On je istakao da je prošle noći situacija bila prilično teška jer je vatreni front bio dužine 5-6 kilometara.

„Negde oko sat iza ponoći krenula je orkanska bura, požar je sa vrha Paštrovačke gore sjurio na magistralu za 10 minuta“, kazao je Božović.

Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, a i svi objekti su sačuvani.

„Imali smo herojsku borbu, nijedna kuća nije izgorjela, niko nije stradao. Neka sela smo evakuisali. Spasili smo benzinsku pumpu i sve stavili pod kontrolom“, istakao je Božović.

U prepodnevnim časovima izbio je požar u mestu Markovići, ali je on brzo ugašen.

Na gašenju su jutros bili angažovani i avioni Direktorata za vanredne situacije, ali zbog jako nepristupačnog terena, velikog nagiba i dalekovoda nisu mogli prići, pa su opozvani.

Prema rečima Božovića, direktor Direktorata Mirsad Mulić rekao je da će, u komunikaciju sa Vojskom Crne Gore, zatražiti da se uključe helikopteri, koji su mnogo efikasniji na takvom terenu nego avioni.

„Dobro bi bilo da helikopteri ugase te ‘džepove’ koji su ostali, jer ako bi vetar opet promenio pravac, postoji rizik da se vatra ponovo rasplamsa“, rekao je Božović za Minu.

Božović je rekao da je požar najverovatnije izazvao grom koji je prekjuče zapalio drvo na Paštrovačkoj gori, nakon čega se vatra proširila.

„Na terenu su sinoć bili svi budvanski vatrogasci sa 7-8 vozila, a u pomoć su im pritekle kolege iz Bara, Kotora i Tivta sa po dva vozila“, naveo je on.

Tokom celog dana avioni MUP-a su gasili požar.

„Oni su skoro sve ugasili do 20 sati, ali je u toku noći počela da duva jaka bura i rasplamsala vatru“, kazao je Božović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.