Požar na severu Kalifornije buktaće još nedeljama?

LOS ANĐELES – Očekuje se da će požar koji bukti u Kalifornije, a koji je najveći ikada zaneleženi požar na tom području, potrajati do kraja meseca, saopštili su zvaničnici.

Dvostruki požar na severu ove američke savezne države, nazvan „Mendosino kompleks“, već je „progutao“ 117.639 hektara površine – što je gotovo veličina Los Anđelesa – a pod kontrolom je trenutno trećina vatrene stihije, navodi kalifornijska Služba za šumarstvo i zaštitu od požara, prenosi Bi-Bi-Si.

Vatrogasci se, inače, bore sa 18 velikih požara širom Kalifornije, a situaciju otežavaju snažni vetrovi i niska vlažnost.

Zvaničnici su prvobitno sebi kao cilj postavili da „Mendosino kompleks“ ugase do polovine avgusta, ali sada procenjuju da u tome neće uspeti do početka septembra.

Taj požar je uništio 75 objekata i doveo do evakuacija hiljada ljudi.

Požar nazvan „Ker“, koji gori severnije, usmrtio je najmanje sedam osoba i uništio više od 1.500 objekata, a do večeras je lokalizovano 47 odsto stihije.

Istovremeno, požar koji bukti na jugu Kalifornije dramatično je danas dobio na razmerama.

U međuvremenu, izbijaju novi požari, što uvećava obim posla vatrogasnih ekipa, čijih se 14.000 pripadnika bori s vatrom, a pomažu im vojska i više od hiljadu niskorizičnih zatvorenika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike