U trendu

Požar u Kejptaunu pod kontrolom ali tinja, 4.000 studenata evakuisano

Požar u Kejptaunu u kome je izgorela univerzitetska biblioteka a više naselja je evakuisano danas je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, saopštile su gradske vlasti.

Vatra je izbila juče ujutru u podnožju čuvene Stolne planine a zatim se proširila na grad i zahvatila Univerzitet u Kejptaunu iz čijeg kampusa je evakuisano 4.000 studenata.

Četiri vatrogasca su povredjena boreći se sa plamenom, saopštili su zvaničnici. Južnoafrička vojska pomogla je u gašenju požara sa nekoliko svojih aviona.

„Duva jak vetar koji raspiruje vatru u svim pravcima“, rekao je gradonačelnik Kejptauna Dan Plato.

Jedan 30-godišnjak je uhapšen pod sumnjom da je podmetnuo požar, nakon što su očevici prijavili tri osobe kako se kreću kroz plamen i postavljaju nove požare, rekao je drugi lokalni zvaničnik.

Požari na planinama oko Kejptauna su česti tokom vrelih i sušnih letnjih meseci a njihovom brzom širenju doprinose jaki vetrovi.

Temperatura u Kejptaunu juče je dostigla 35 stepeni a snažni vetrovi su duvali tokom cele noći i danas što je dodatno otežalo gašenje.

Požar u Kejptaunu uništio je deo univerzitetske biblioteke u kojoj se nalazi jedinstvena kolekcija afričkih arhiva.

Izgoreli su i vetrenjača, izgradjena 1796. godine, i restoran u blizini spomen obeležja britanskom magnatu i političaru Sesilu Roudsu na Djavoljem vrhu, delu Kejptauna u podnožju Stolne planine gde je smešten jedan od najpoznatijih univerziteta u Africi.

Dramatične video snimke i fotografije objavili su na društvenim mrežama ljudi koji su se našli u blizini požara na padinama Stolne planine gde se tokom vikenda okuplja veliki broj biciklista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.