najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Požare u 10 država SAD gasi 30.000 vatrogasaca

Skoro 30.000 vatrogasaca i drugog osoblja je mobilisano u Sjedinjenim Američkim Državama za borbu protiv velikih požara u desetak saveznih država, uglavnom na zapadu zemlje.

Šumski požari su veći nego u bilo kojoj od poslednjih 20 godina, objavio je Nacionalni vatrogasni centar (NIFC). Ukupno, od početka 2015. godine, u SAD je izgorelo 29.000 kvadratnih kilometara šume i drugog rastinja.

Poslednji put je više od 28.000 kvadratnih kilometara izgorelo pre 20 godina, rekla je za AFP Tina Bele, predstavnica NIFC.

Znatan deo ovogodišnjih požara je bio na Aljasci. “Poslednje godine su bile neuobičajeno na severozapadu, uz smanjenje padavina”, rekla je Bele, i dodala da požari sada gore u 10 saveznih država, uključujući Kaliforniju gde je suša već četiri godine.

Vatrogasci iz svih krajeva SAD su mobilisani za gašenje ukupno 41.194 požara. U Kaliforniji je angažovana i vojska, Kanada je poslala 100 vatrogasaca, a sa Australijom se razgovara o obezbeđivanju podrške za upravljanje vatrogasnim snagama.

Požar u državi Ajdaho, jedan od najvećih, uglavnom je ugašen u sredu pošto je izgorelo 1.150 kvadratnih kilometara šume i drugog rastinja. Ovonedeljni amaterski video-snimak, pod naslovom “Firenado”, pokazuje kako vatreni tornado napreduje punom brzinom, raspirujući plamen.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike