U trendu

Požari u Turskoj: Pod kontrolom vatra u blizini elektrane

MILAS – Požar koji preti elektrani na ugalj na jugozapadu Turske je pod kontrolom, saopštile su danas lokalne vlasti dok se vatrogasci osmi dan bore sa šumskim požarima u priobalnom području zemlje.

„Plamen je sinoć stigao do zida elektrane. Vatra je sada ugašena“, rekao je Rojtersu gradonačelnik Milasa Muhamet Tokat, a prenosi agencija Rojters.

Dva aviona i četiri helikoptera pomogli su vatrogascima na terenu da ugase vatru, rekao je Tokat, dodajući da je elektrana prestala sa radom.

Turske vlasti su saopštile da je u prošloj nedelji na jugozapadu zemlje izbilo više od 150 šumskih požara, usled visokih letnjih temperatura, niske vlažnosti i jakog vetra.

Osam ljudi je stradalo, a hiljade je evakuisano, uključujući turiste.

Većina požara je ugašena, ali lokalni zvaničnici, od kojih su mnogi iz opozicione Republikanske narodne partije (ĆP), žalili su se da je vladin odgovor spor ili neadekvatan.

Tokat je rekao da je zatražio pomoć iz vazduha za područje oko elektrane pre nekoliko dana dok je bio u poseti obližnjem području oštećenom požarom.

Rezervoari sa zapaljivim materijalima u postrojenju su ispražnjeni iz predostrožnosti, rekao je reporter novinske agencije Demiroren, a rovovi su, kako dodaje, iskopani kao protivpožarna zaštita.

Vatrogasni avioni iz Španije i Hrvatske pridružili su se ove nedelje timovima iz Rusije, Irana, Ukrajine i Azerbejdžana u borbi protiv požara, nakon što je Turska zatražila evropsku podršku.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu rekao je da je 16.603 stanovnika iz 3.219 domaćinstava u 28 naselja evakuisano zbog požara koji su izbili na jugu zemlje.

Opozicione stranke kritikovale su predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu vladu zbog iscrpljivanja resursa za gašenje požara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar