U trendu

Poziv na dijalog i odustajanje od optužbi

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je danas Rusiju na ponovno uspostavljanje dijaloga i da odustane od „neosnovanih“ optužbi o turskoj kupovini nafte od džihadista iz Islamske države.
„Treba zajedno da sednemo za sto i razgovaramo, a ne da upućujemo neutemeljene optužbe“, rekao je Davutoglu.

Odnosi izmedju Turske i Rusije su znatno pogoršani nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je juče u Parizu da je Turska oborila ruski avion na sirijskoj granici kako bi zaštitila trgovinu naftom kojom se bave džihadisti iz Islamske države.

„Imamo razloge da verujemo da je odluka o obaranju aviona bila uslovljena željom da se zaštiti trgovina naftom i putevi koji se koriste za to u Turskoj“, rekao je Putin u Parizu gde učestvuje na medjunarodnoj konferenciji UN o klimi.

Davutoglu je rekao da Turska ne može da ignoriše upade u njen vazdušni prostor imajući u vidu rat u susednoj Siriji i dolazak sirijskih izbeglica u Tursku.

„Neprimereno je pravdati upad u nečiji vazdušni prostor neosnovanim optužbama prema kojima Turska navodno kupuje naftu od džihadista“, dodao je turski premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.