U trendu

Prajs: SAD ostaju aktivna strana u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

VAŠINGTON – Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je danas da SAD ostaju aktivna strana u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i snažno podržavaju nastavak pregovora pod posredovanjem EU.

Prajs je odgovarajući na pitanje američkog portala „Pavlović tudej“ „zašto se u naslovu takozvanog evropskog plana ne pominju SAD i da li to znači da je Vašington odustao od svoje aktivne uloge u rešavanju kosovskog spora“ rekao da to nije slučaj.

„Mislim da ste to videli tokom ove administracije. Upravo nedavno, naš zamenik pomoćnika sekretara Gejb Eskobar, zajedno sa visokim predstavnicima EU – Nemačke, Francuske i Italije – vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Prajs za Pavlović tudej.

Na pitanje „kakva očekivanja sekretar Blinken ima od predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa odbijanjem ili prihvatanjem ovog predloga“, Prajs je rekao da SAD i EU očekuju da sve strane, uključujući i prištinsku „ispune svoje obaveze“ i ranije potpisane sporazume.

„I Kosovo i Srbija u ovom slučaju je trebalo da sprovedu sporazume koje su već potpisali upravo kroz ovaj proces dijaloga“. To, uključuje i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, rekao je Prajs.

Dodaje da SAD „snažno“ podstiču povratak predstavnika Srba sa severa KiM u institucije koje su prethodno napustili „što je pre moguće kako bi poboljšali bezbednost i stabilnost“ u regionu.

„Ovo su poruke koje Kosovo i Srbija dobijaju od SAD. Dakle, mi veoma podržavamo ovaj proces“, rekao je Prajs.

Prema rečima portparola Stejt departmenta, dijalog koji vodi EU „ima potencijal da bude efikasno sredstvo za smanjenje tenzija i rešavanje sukoba“ između Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar