U trendu

Pravobranilaštvo BiH: Hrvatska daje u zakup i prisvaja imovinu BiH na Jadranu

SARAJEVO – Višemilionski vrednu imovinu BiH na Jadranu, koja je nakon raspada SFRJ pripala BiH, Hrvatska daje u zakup i namerava da prisvoji, tvrde u državnom pravobranilaštvu BiH.

„Država Bosna i Hercegovina, kao i drugi subjekti (pravna i fizička lica), u Republici Hrvatskoj imaju izuzetno značajan i vredan, višemilionski imovinski fond stečen u vreme SFRJ. Kao najbitniji deo pomenute imovine pojavljuju se hoteli, odmarališta, vile i građevinsko zemljište, za koje je BiH uglavnom uskraćeno pravo korišćenja“, kazao je za portal Klix.ba pravobranilac BiH Ismet Velić.

On je istakao da je ta imovina jednim delom van funkcije i ne koristi se, ali kaže da je značajan deo uzurpiran i koristi se protivno volji i pravima države Bosne i Hercegovine i drugih titulara iz BiH.

Prema njegovim rečima, državnu imovinu BiH u Hrvatskoj čine zemljišta u Dubrovniku, Omišu i Cavtatu, vila u Trpnju na Korčuli od 720 kvadratnih metara i hotel Vis II na Lapadu, površine 10.081 kvadratnih metara.

Velić je potvrdio da je zbog ove situacije pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo više sudskih postupaka u Hrvatskoj, od kojih je desetak aktivnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar