U trendu

Pred izbore u Francuskoj neodlučnost birača, strepnja od desnice, afere

Predizborni period u Francuskoj ove godine obeležen je neodlučnošću birača, strepnjom zbog rizika da pobedi kandidatkinja ekstremne desnice Marine le Pen i aferama koje prate dva najjača kandidata. 

Najmladji predsednički kandidat za izbore 23. aprila je Emanuel Makron (Emmanuel Macron), bivši ministar u vladi Socijalističke partije sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, juče je dobio ponudu za podršku od iskusnog političara i dugogodišnjeg zastupnika političkog centra Fransoa Berua (Francois Bayrou), čime su ponovo „promešane karte“ u borbi za predsedničku trku. 

Emanuel Makron iza sebe nema podršku nijedne političke stranke, ali je za nekoliko meseci uspeo da prikupi 200.000 pristalica inicijative pod nazivom „U pokretu“ (En Marche), koja ne pripada ni levici ni desnici. 

Iako je uspeo da se nametne kao treći čovek po snazi za izbore, nedavno se suočio sa problemima jer je kritikovao Francusku zbog kolonizacije i rekao da su protivnici istopolnih brakova tokom mandata Fransoa Olanda „poniženi“ jer se sa njima nije dovoljno razgovaralo, a na meti je kritika i što nema politički organizovan program. 

Njegova baza birača je veoma nestabilna, jer manje od polovine onih koji bi se opredelili za njega navodi da im je to konačna odluka. Predstavnik Instituta za istraživanje javnog mnjenja Viavojs (Viavoice) Fransoa Mike-Marti (Francois Miquet-Marty) smatra da će, kako Makron bude konkretizovao program, imati sve manju podršku. 

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju veliku stopu neodlučnih birača, a Makronu daju iste šanse kao i kandidatu desnice Fransoa Fijonu da dospe u drugi krug.

Izvesno je da će u drugi krug ući glavna figura ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marina le Pen, čija popularnost polako ali sigurno raste iz sedmice u sedmicu.

Medju glavnim faktorima neizvesnosti je činjenica da pravosudje vodi istragu o dva jaka kandidata – o Fransoa Fijonu i Marini Le Pen, da utvrdi da li su fiktivno zapošljavali saradnike. 

To dvoje kandidata ne namerava da zbog muka sa pravosudjem i eventualne optužnice odustane od kandidature. Za sada popularnost Marine le Pen nije narušena tom aferom, dok je Fransoa Fijon osetio posledice skandala nastalog jer su njegova supruga Penelopa i dvoje dece dobijali plate kao „skupštinski asistenti“. 

Po pisanju ekonomskog lista Eko (Les Echos), strepnja zbog rizika da pobedi Marina Le Pen je tolika da je „nervoza opipljiva“ i na finansijskom tržištu.

Levica je podeljena izmedju socijalističkog kandidata Benoa Amona (Benoit Hamon) i šefa radikalne levice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchon), i kako sada stoje stvari nema šanse da na izborima 23. aprila udje u drugi krug.

(Opširnije na www.euractiv.rs)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar