U trendu

Pred Portugalom verovatno manjinska vlada

Koalicija desnog centra pobedila je na portugalskim izborima, ali nema dovoljnu većinu za obrazovanje stabilne vlade, pa će verovatno biti obrazovana manjinska vlada.

Neodlučni rezultati jučerašnjih izbora mogu zakomplikovati situaciju u zemlji koja se još oporavlja od krize zbog koje je 2011. bila na ivici bankrota.

Manjinska vlada u istoriji Portugala je samo jednom izdržala ceo mandat, a prosečno trajanje takve vlade je 14 meseci.

Koalicija desnog centra – Socijaldemokratska partija i Narodna partija, osvojila je skoro 37 odsto glasova i 99 poslanika od 230 u parlamentu. Mada se još čekaju rezultati iz inostranstva koji donose četiri poslanika, stranke levice osvojile su više poslanika, pri čemu je Socijalistička partija osvojila 32 odsto glasova, odnosno 85 poslanika.

List Diario de notoisias u uredničkom komentaru navodi da „izazov sada počinje“, dok list Publiko navodi da su izbori „stavili zemlju u blokadu“.

Predsednik Anibal Kavako Silva bi u predstojećim danima trebalo da partiji s najviše glasova ponudi da obrazuje vladu, mada postoji mogućnost i da pozove partije levog centra da obrazuju vlast pošto imaju više poslanika od desnog centra.

Leva vlada, međutim, nije toliko izvesna pošto se socijalisti ne slažu s ostalim levičarskim partijama oko mera štednje.

Socijalisti su načelno za nastavak finansijske discipline uvedene 2011. u okviru paketa pomoći međunarodnih kreditora od 78 milijardi dolara, mada uz izvesno ublažavanje restriktivnih mera.

Levi blok, koji ima 19 poslanika, želi da se s kreditorima pregovara o nacionalnom dugu i boljim uslovima otplate i okončanje mera štednje, dok Komunistička partija, koja ima 17 poslanika, želi izlazak iz evrozone.

Pored toga, lider socijalista Antonio Košta je rekao da bi ušao u veliku koaliciju s desnim centrom „samo ako vanzemaljci dođu na Zemlju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar