U trendu

Pred sudom dve osumnjičene za ubistvo Kim Džong Nama

Dve žene optužene za ubistvo polubrata severnokorejskog lidera u Maleziji danas su se pojavile pred sudom uz jako policijsko obezbedjenje.

Indonežanka Siti Aisjah (25) i Vijetnamka Ti Huong (28) izašle su pred sud u okrugu Sepang blizu medjunarodnog aerodroma u Kuala Lumpuru gde je Kim Džong Nam bio otrovan 13. februara.

Saslušanje je trajalo oko dvadeset minuta i novo ročište je zakazano za 30. avgust.

Slučaj je trebalo da bude predat višem sudu ali je procedura kasnila zbog drugih državnih službi, rekao je tužilac.

Dve osumnjičene su optužene da su bacile u lice Kim Džong Una zabranjeni neurotksični agens VX, smrtonosniju verziju gasa sarina, a preti im doživotna kazna zatvora.

Video snimci sa aerodroma pokazuju kako dve žene prilaze žrtvi od pozadi i, kako izgleda, da mu jedna baca nešto na lice. 45-ogodišnji Kim Džong-Nam je umro na putu za bolnicu.

Advokati dve optužene navode da su one bile prevarene i da su verovale da učestvuju u nekoj televizijskoj igri, kao na primer skrivena kamera, čiji cilj je da pošpricaju lice osobe bezopasnom tečnošću.

Advokati su se žalili da im sud još nije predao snimke tog dogadjaja sa aerodroma da mogu da ih prouče i izrazli sumnju da sud želi njih dve da upotrebi kao žrtvene jarce u ovom slučaju pošto su svi drugi osumnjičeni van domašaja suda.

Kim Džong Nam, oštri kritičar svog polubrata severnokorejskog vodje Kim Džong Una živeo je u izgnanstvu u trenutku kada se to dogodilo.

Istražitelji sumnjaju da je sedam severnokorejaca imalo ulogu u zasedi. Njih četvoro je pobeglo iz Malezije na dan ubistva i otišlo u Severnu Koreju. Ostalo troje se krije u severnokorejskoj ambasadi u Kuala Lumpuru, prema malezijskoj policiji.

Zbog tog slučaja zaoštreni su odnosi Malezije i Severne Koreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.