U trendu

Predsedavajući OEBS u Ukrajini: 'Mora da se okonča ovo ludilo'

Predsedavajući Organizacije za evropski bezbednost i saradnju (OEBS), šef diplomatije Severne Makedonije, Bujar Osmani danas je na početku posete Ukrajini poručio da mora da prestane agresija na ukrajinski narod, a razaranje te zemlje je nazvao „ludilom“.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je saopštilo da je Osmani posle dočeka na Glavnoj železničkoj stanci u Kijevu odmah otišao da poseti grad Borodjanka u Kijevskoj oblasti, teško pogođen vojnim akcijama.

U okviru posete Osmanija Ukrajini, navodi se, planiran je niz sastanaka sa visokim predstavnicima Ukrajine.

Predsevdavajući OEBS, šef diplomatije Severne Makedonije, je na početku posete izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i hiljada Ukrajinaca koji su morali da napuste svoje domove da bi izbegli razorne posledice ruske vojne agresije.

„Svi mi koji podržavamo Ukrajinu smo na pravoj strani istorije, na pravoj strani čovečanstva, poštujući pravo na život“, rekao je Osmani.

Ministarstvo je prenelo se da je ministar u Borodjanku bio među ruševinama, porušenim stambenim zgradama i institucijama.

„U oružanim akcijama Rusije uništene su škole, bolnice i druga državna infrastruktura koja se, nažalost, i dalje oštećuje ili uništava“, naveo je Osmani.

Predsedavajući OEBS-a osudio je napad na stambeni objekat u Dnjepru, gde je pre dva dana poginulo više od 36 ljudi, a više od 35 je ranjeno.

„Nema opravdanja ako se civilni ciljevi neprekidno granatiraju. Ništa ne može opravdati ubijanje civila, ometanje transporta vode i hrane, ometanje rada humanitarnih konvoja. Ništa ne može opravdati kada deca i trudnice ostaju bez grejanja, sa nedovoljno hrane“, rekao je Osmani.

Istakao je da je ničim izazvana agresija na Ukrajinu kršenje međunarodnog prava, potencijalna pretnja regionu, ali i izvor straha i neizvesnosti za ceo svet.

Osmani je istakao da će OEBS upotrebiti sve mehanizme i alate da pomogne u naporima da se okončaju, kako je rekao, ova stradanja i razaranja.

„Pustoš izazvan vojnom agresijom na Ukrajinu duboko me potresa. Uništavanje vitalne infrastrukture i stradanja ukrajinskog naroda moraju prestati. Potrebna je hitna akcija da se okonča ovo ludilo i pruži pomoć onima kojima je potrebna. Moramo raditi na okončanju patnje, a zatim ponovo izgraditi ova uništena područja“, rekao je predsedavajući OEBS-a.

Osmani je poručio da će Severna Makedonija, kao predsedavajuća OEBS-a, nastojati da nađe način da se ta organizacija vrati u Ukrajinu, i rekao je da će komunikacija sa Rusijom zavisiti od odnosa Moskve prema principima i zalaganjima OEBS-a, kao i da neće dozvoliti nikakve kompromise.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.