Predsednica Južne Koreje poziva Severnokorejce da prebegnu

Predsednica Južne Koreje Park Guen Hje pozvala je Severnokorejce da prebegnu u njenu zemlju, u retkom direktnom obraćanju gradjanima severnog suseda.

Park je izjavila da je svesna “jezivih realnosti” s kojima se Severnokorejci svakodnevno suočavaju, prenosi Bi-Bi-Si.

“Držaćemo put otvorenim za vas da nadjete nadu i živite nov život. Molim vas dodjite u srce slobode u Južnoj Koreji”, rekla je Park u govoru povodom obveležavanja dana oružanih snaga.

Gradjanima susedne zemlje poručila je i da su univerzalne vrednosti slobode, demokratije, ljudskih prava i blagostanja “dragocena prava koja treba da uživaju”.

Park je, takodje, upozorila Pjongjang zbog nuklearnih proba, istakavši da će se Južna Koreja braniti.

Nije sigurno da će njen poziv doći do Severnokorejaca, pošto su mediji u njihovoj zemlji strogo kontrolisani, navodi BBC.

Duž dobro čuvane granice izmedju severnog i južnog dela poluostrva, ojačane bodljikavom žicom i nagaznim minama, ustanovljena je demilitarizovana zona, široka četiri kilometara.

Retko se dešava da Severnokorejci pokušavaju da prebegnu prelazeći preko te zone. Najnoviji takav slučaj desio se u četvrtak, posle više od godinu dana, kada je jedan vojnik iz Severne Koreje prešao u Južnu.

Od kraja rata 1953. godine, koji je završen primirjem, iz Severne u Južnu Koreju je, prema podacima Seula, prebeglo gotovo 30.000 Severnokorejaca, ali uglavnom preko Kine.

(Beta)

Ostavite komentar