U trendu

Predsednici SAD i Meksika razgovarali o zidu na granici

Predsednici SAD i Meksika, Donald Tramp i Enrike Penja Nijeto, sastali su se danas prvi put od kada Tramp preuzeo dužnost predsednika s planom da podigne zid na američko-meksičkoj granici, uz tvrdnju da će to finansirati Meksiko.

Do prvog sastanka Trampa i Nijeta došlo je na marginama samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja sveta, a njih dvojica su se krajem januara u telefonskom razgovoru složili da će raditi na prevazilaženju razlika o izgradnji zida na granici.

Meksički predsednik je trebalo da bude medju prvim gostima iz inostranstva u Beloj kući posle Trampove inauguracije, ali je otkazao posetu pošto je Tramp potpisao ukaz o početku izgradnje zida duž granice SAD s Meksikom i plana da Meksiko plati tu izgradnju.

Tramp smatra da je zid ključan u borbi protiv trgovine drogom i sprečavanjem ulaska kriminalaca u SAD.

Upitan danas da li očekuje da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici, Tramp je odgovorio: „Apsolutno“.

Predsednik Meksika, medjutim, tvrdi da njegova zemlja neće finansirati izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je rekao i da razmatra postavljanje solarnih panela na predloženi zid duž granice s Meksikom i dodao da bi „solarni zid“ stvarao energiju i otplaćivao sam sebe.

Zid duž granice s Meksikom, jedno od centralnih obećanja u Trampovoj kampanji, trenutno nije u fokusu Bele kuće i njegova izgradnja još nije počela.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike