U trendu

Predsednički izbori u Moldaviji verovatno idu u drugi krug

Predsednički izbori u Moldaviji idu u drugi krug pošto je proruskom kandidatu za malo izmaklo da pobedi u prvom krugu, pokazuju rezultati sa gotovo svih izbornih mesta objavljeni rano jutros. 

Prema tim podacima, kandidat socijalista Igor Dodon, koji je za bliže odnose s Moskvom, osvojio je 48,26 odsto glasova dok je njegova proevropska rivalka Maja Sandu dobila 38,42 odsto glasova.

Pošto nijedan kandidat nije osvojio preko 50 odsto glasova održaće se drugi krug, i to 13. novembra. Preliminarni rezultati ukazivali su da bi Dodon mogao da pobedi već u prvom krugu.

Na predsedničkim izborima u Moldaviji učestvovalo je devet kandidata. Glavna borba vodila se izmedju pristalica približavanja Rusiji i pristalica evropskih integracija.

Ovo je prvi put za 20 godina da gradjani Moldavije biraju predsednika na direktnim izborima, navodi agencija AP. 

EU i SAD, kao i Rusija, pokušavaju da ostvare što veći uticaj u toj siromašenj poljoprivrednoj zemlji s 3,5 miliona stavovnika, koja se nalazi izmedju članice EU Rumunije i Ukrajine.

Gradjani Modavije, ljuti zbog visokog nivoa korupcije, bili su podeljeni oko toga da li da traže veću integraciju s Evropom ili da obnove odnose s Moskvom. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.