najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Predsednik Avganistana: Sahranićemo Islamsku državu

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio je da će snage njegove zemlje “sahraniti” ekstremističku Islamsku državu, čiji se lokalni ogranci sukobljavaju sa vladinim snaga i talibanima.

“Avganistanci nisu motivisani osvetom. Oni (Islamska država) su se suprotstavili pogrešnim ljudima”, poručio je Gani u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Gani je pozvao na akciju protiv Islamske države na regionalnom i međunarodnom nivou, navodeći da ID nije “fenomen Avganistana”.

“Ne može se poreći da se suočavamo sa velikim rizikom”, rekao je avganistanski predsednik u Davosu, gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

Američki Stejt department je prošle nedelje označio ogranak Islamske države u Avganistanu terorističkom organizacijom.

Naveo je da je ta grupa formirana u januaru prošle godine i da je čine bivši članovi pakistanskih i avganistanskih talibana.

Gani je upozorio da će se, ukoliko mirovni pregovori sa talibanima ne počnu do aprila, sukob pojačati i da će se posledice osetiti širom regiona.

Upitan kakvu poruku ima za avganistanske migrante koji odlaze u Evropu, Gani je odgovorio: “Ono što im kažem je da nemaju budućnost u Evropi. Evropa zatvara granice”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike