U trendu

Predsednik Avganistana: Sahranićemo Islamsku državu

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio je da će snage njegove zemlje „sahraniti“ ekstremističku Islamsku državu, čiji se lokalni ogranci sukobljavaju sa vladinim snaga i talibanima.

„Avganistanci nisu motivisani osvetom. Oni (Islamska država) su se suprotstavili pogrešnim ljudima“, poručio je Gani u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Gani je pozvao na akciju protiv Islamske države na regionalnom i međunarodnom nivou, navodeći da ID nije „fenomen Avganistana“.

„Ne može se poreći da se suočavamo sa velikim rizikom“, rekao je avganistanski predsednik u Davosu, gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

Američki Stejt department je prošle nedelje označio ogranak Islamske države u Avganistanu terorističkom organizacijom.

Naveo je da je ta grupa formirana u januaru prošle godine i da je čine bivši članovi pakistanskih i avganistanskih talibana.

Gani je upozorio da će se, ukoliko mirovni pregovori sa talibanima ne počnu do aprila, sukob pojačati i da će se posledice osetiti širom regiona.

Upitan kakvu poruku ima za avganistanske migrante koji odlaze u Evropu, Gani je odgovorio: „Ono što im kažem je da nemaju budućnost u Evropi. Evropa zatvara granice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar