U trendu

Predsednik Češke: Preterana reakcija Rusije na uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu

Predsednik Češke Miloš Zeman je danas ocenio da je preterana reakcija Rusije na uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Konjevu s trga u Pragu, a posebno to što Moskva reaguje na „običnu glupost praških lokalnih političara“.

„Smatram da je to preterana reakcija, ali reakcija na glupost koju su napravili naši inače beznačajni političari. Zato što političar kada je beznačajan, nastoji da nečim privuče pažnju: ili tako da napravi seksualni skandal, ili pokrade neke pare ili time da izadje u javnost na ovaj način“, ocenio je predsednik u intervjuu javnom radio servisu Radiožurnal.

Rusija je najavila da će krivično goniti predsednike dve praške opštine i gradonačelnika Praga zbog navodnog propagiranja fašizma.

Oni su u muzej sklonili spomenik maršalu Konjevu, oslobodiocu Praga 1945. godine.

Konjev je za Čehe kontroverzna ličnost zbog njegovog učešća u krvavom gušenju madjarske revolucije 1956. godine i obaveštajnim pripremama za sovjetsku okupaciju Čehoslovačke 1968. godine.

„Ja bih želeo da se niko… ne meša u naša unutrašnja pitanja“, rekao je Zeman.

Izneo je da trojici lokalnih praških političara ne prete nikakve posledice zbog ruskog krivičnog gonjenja.

„Ako ne idu u Rusiju, ništa im se neće desiti, a mislim da u ovom sučaju nije moguć ni evropski nalog za hapšenje, ni poternica preko Interpola“, rekao je Zeman.

Predsednik je osporio da je toj trojici praških političara uopšte potrebna zaštita policija zbog pretnji iz Rusije na društvenim mrežama, ali i od ruskih zvaničnika.

Navodno postoji informacija čeških obaveštajnih službi da je u martu u Prag stigao „ruski diplomata sa otrovom u koferu“ za njih trojicu.

„Kada bi to bila istina, morale bi da je potvrde obaveštajne službe, što se do sada nije desilo“, kazao je Zeman.

On nije isključio mogućnost da su gradonačelnik i dvojica predsednika opština u Pragu sami zatražili zaštitu policije.

Predsednik je kazao da nije promenio mišljenje od pre 10 godina da bi bilo moguće da i Rusija jednom postane članica Evropske unije „iako ima autoritarni režim“.

„Smatram da je to moguće. S gledišta kulture, Rusija je neosporno deo evropske kulturne tradicije. Ukoliko neke zemlje kritikujete da imaju autoritarni režim, tako jeste i u Rusiji, ali uzmite u obzir da se tamo održavaju izbori, tamo je nekoliko političkih partija, a to već više nije simptom autoritarnog režima“, smatra Zeman.

Češki predsednik je u intervjuu istakao da „Evropskoj uniji imamo da zahvalimo što 75 godina u Češkoj nije bilo rata“.

„U pravu ste, to je ekstremno dug period. Pripisujem to nastanku Evropske unije. Evropsku uniju možemo da kritikujemo za celi niz stvari ali mislim da je nastanak te zajednice jedan od glavnih faktora zašto ovde tako dugo nije bilo rata“, kazao je Zeman.

Ocenio je, medjutim, da je Evropska komisija „trapavo delovala“ tokom pandemije i da se „pokazuje da je to pre institucija za lepo vreme, a kad u brod ulazi voda, mora da bude nekoliko kapetana koji umeju da plove i da eventualno poprave brod“.

A umesto EU, „upravo zato su tu pozitivnu ulogu odigrale nacionalne države“, kazao je Zeman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar