U trendu

Predsednik Egipta naredio izgradnju spomenika žrtvama napada na džamiju

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi naredio je danas izgradnju mauzoleja u znak sećanja na 235 žrtava ekstremističkog napada na džamiju na severu Sinajskog poluostrva.

Nije objavljeno gde će spomenik biti sazidan niti ko će biti zadužen za njegovu izgradnju, ali je to odluka koja pokazuje da su zvaničnici duboko potreseni jučerašnjom pogibijom velikog broja ljudi, navodi agencija AP.

U napadu ekstremista na džamiju poginulo je 235 ljudi, dok je najmanje 130 ranjeno, što je najsmrtonosniji napad u modernoj istoriji Egipta.

Očevici su rekli za egipatske medije da se napad u gradu Bir al Abedu, 40 kilometara od El Ariša, dogodio za vreme molitve.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je teroristička organizacija Islamska država ranije najavljivala da će iskoreniti sufiste na Sinaju i u Egiptu, a u toj džamiji su se okupljali upravo sufisti.

Lokalna grana Islamske države širi pobunu na Sinaju gde se vladine snage bore već godinama protiv ekstremista. U džamiju koja je bila meta napada dolazili su sufisti, članovi mističnog pokreta islama koje ekstremisti smatraju jereticima.

Napadači su juče pucali na vernike za vreme tradicionalnih moltivi muslimana petkom u podne i aktivirali granate na raketni pogon, blokirajući izlazne puteve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.