U trendu

Predsednik Francuske: 'Neprihvatljivo' je uklanjanje kritičkih plakata o Erdoganu

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je u ponedeljak uveče kao „potpuno neprihvatljivo“ to što su reklamni posteri nedeljnika „L puan“, medju kojima i jedan na kojem je predsednik Turske Erdogan prikazan kao „diktator“, povučeni s kioska „jer nisu po volji neprijatelja slobode“. 

„Sloboda štampe je neprocenjiva: bez nje postoji diktatura“, reagovao je na Tviteru predsednik Republike.

Francuski nedeljnik je nedelju osudio kampanju „uznemiravanja“ koju vode protivnici sadržaja njegovog najnovijeg broja, a bilo je i pretnji.

„Posle nedelju dana uznemiravanja, uvreda, zastrašivanja, antisemitskih uvreda i pretnji na društvenim mrežama, sada je vreme kada pristalice (stranke turskog predsednika) AKP napadaju simbol slobode reči i pluralnosti štampe „, napisao je „L puan“ u članku na internetu.

U petak je na periferiji Avinjona, na jugu Francuske, jedan prodavac pod pritiskom grupe turskih aktivista uklonio s kioska list zbog postera s portretom Erdogana s potpisom „Diktator. Dokle će stići Erdogan?“.

„Grupa Turaka, pristalica Erdogana je zapretila vlasniku kioska“ i naredila mu da ukloni list, rekao je Avijar Manjin, šef kabineta gradonačelnika Žorisa Ebrara koji je iz ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta. 

Pošto je distributer štampe najpre povukao poster lista, gradonačelnik je u subotu ujutro naredio da se poster ponovo postavi što je urađeno popodne, a potom je do kisoka došlo dvadesetak pristalica Erdogana, te je žandarmerija poslala nekoliko ljudi da održe red.

Međutim, u nedelju ponovo nije bilo postera „L puana“, a ostali su drugi posteri, u prilog Erdogana.

„L puan“ ukazuje da su ekstremisti uklonili postere u još jednom gradu.

Predsednik „Reportera bez granica“, Kristof Deloar je izjavio da „ta dela jesu usamljena, ali imaju jak simbolički značaj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.