U trendu

Predsednik Irana optužio saveznike SAD za smrtonosni napad na vojnu paradu

Predsednik Irana Hasan Ruhani je u nedelju izjavio da je jedna zemlja u Persijskom zalivu koju nije imenovao, a saveznica je Sjedinjenih Država, odgovorna za napada na vojnu paradu u subotu u Iranu gde je ubijeno 25 ljudi, a ranjeno skoro 70.

Ruhani nije rekao ko je izveo napad, najteži za deset godina u Iranu, iako jedna arapska separatistička grupa tvrdi da ga je ona izvela.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirat i Bahrein su bliski američki vojni saveznici koji smatraju da je Iran regionalna pretnja jer podržava militantne grupe širom Bliskog istoka.

„Sve te male plaćenike koje vidimo u ovom regionu, podržava Amerika. Amerikanci ih podstiču i pružaju im neophodna sredstva da bi činili ovakve zločine“, rekao je Ruhani.

Iran je u nedelju najpre pozvao diplomate Velike Britanije, Danske i Holandije na razgovor zbog navodne zaštite „pripadnika terorističke grupe“ koja je izvela napad.

Ministarstvo je kasnije pozvalo na razgovor i izaslanika Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog „neodgovornih i uvredljivih izjava“ jednog zvaničnika Emirata.

Napetost raste od početka ove godine kada je administracija Doanlda Trampa odustala od nuklearnog sporazuma sa Iranom i počela da mu obnavlja sankcije. Stalno raste i pritisak na Iran da zaustavi ono što Vašington naziva „malignim aktivnostima“ u regionu.

Vlada SAD je ipak osudila subotnji napad i izrazila saučešće Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar