U trendu

Predsednik Kine se sastao sa predsednikom Irana

Kineski predsednik Si Đinping sastao se jutros sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem u kompleksu Forumlar Majmuasi u Samarkandu.

Si je istakao da Kina i Iran imaju dugogodišnje prijateljstvo i da su njihovi odnosi izdržali test međunarodnog pejzaža koji se menja, prenosi Sinhua.

Konsolidacija i rast sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje zajednički je strateški izbor obe strane, rekao je Si.

Kina gleda na svoje odnose sa Iranom iz strateške i dugoročne perspektive i spremna je da poveća stratešku komunikaciju i koordinaciju sa Iranom kako bi podstakla novi napredak u bilateralnim odnosima, rekao je kineski predsednik.

Si je istakao da Kina podržava Iran u očuvanju svog suvereniteta i nacionalnog dostojanstva i da će raditi sa Iranom na održavanju principa nemešanja u unutrašnje stvari i zajedničkih interesa zemalja u razvoju.

Dve strane treba da ulože aktivne napore da sprovedu svoj sveobuhvatni plan saradnje, unaprede saradnju u okviru inicijative Pojas i put i teže ka većim rezultatima saradnje, rekao je Si.

Konstatujući da je Iran dobrodošao da se pridruži Inicijativi za globalni razvoj (GDI) i Inicijativi za globalnu bezbednost (GSI), Si je rekao da Kina čestita Iranu što je postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i da je spremna za bližu koordinaciju i saradnju sa Iranom u okviru ŠOS-a.

Kina će nastaviti da konstruktivno učestvuje u pregovorima o nastavku implementacije Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije i da podržava Iran u zaštiti njegovih legitimnih i zakonitih prava i interesa, rekao je Si.

Raisi je istakao duboku tradiciju prijateljstva između Irana i Kine i veliki strateški značaj bilateralnih odnosa.

Iran je čvrsto posvećen jačanju saradnje sa Kinom u celosti i intenziviranju razmene na različitim nivoima u cilju daljeg razvoja iransko-kineskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva, rekao je Raisi.

Iran je, rekao je predsednik, uveren da će Kina pod sposobnim vođstvom predsednika Sija efikasno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i ostvariti veliki cilj izgradnje moderne zemlje.

Iran ceni poziciju Kine da podržava pravičnost i pravdu u međunarodnim poslovima, rekao je Raisi.

Pošto Iran postane punopravni član ŠOS-a, Iran i Kina će moći bolje da pojačaju saradnju u multilateralnim okvirima i na regionalnom i na međunarodnom nivou, rekao je Raisi.

Iran podržava saradnju u okviru Inicijative Pojas i put, GDI i GSI, i spreman je da bliže sarađuje sa Kinom na održavanju istinskog multilateralizma, rekao je Raisi.

Sastanku su prisustvovali Ding Suesiang, Jang Điečhi, Vang Ii i He Lifeng, navodi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.