U trendu

Predsednik Nigera: Treba ugasiti libijski kotao

 Predsednik Nigera Mahamadu Isufu pozvao je danas članove Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta da preduzmu mere da bi „ugasili libijski kotao“ i da materijalno pomognu saharske zemlje koje žele da formiraju snage za borbu protiv džihadističkih grupa, prenela je agencija Frans pres.

„Borba protiv terorizma u saharskim zemljama i u basenu jezera Čad traži da se preduzmu hitne mere za gašenje libijskog kotla“, rekao je Isufu na sastanku predstavnika pet afričkih zemalja sa liderima G7 u Taormini, na Siciliji.

Isufu, čija zemlja se graniči sa Libijom, pozvao je na globalnu „bezbednosnu, ideološku i socio-ekonomsku“ strategiju u borbi protiv terorizma.

On je pozvao G7 i Ujedinjene nacije da „daju neophodna sredstva“ za formiranje zajedničke jedinice za brzo reagovanje koju za borbu protiv džihadista žele da formiraju Niger, Mali, Mauritanija, Čad i Burkina Faso.

Na samitu G7 pored Isufua učestvuju i lideri Nigerije, Tunisa, Etiopije i Kenije, a predsednik Tunisa Bedži Kaid Esebsi je u razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom insistirao na „bezbednosnom izazovu“ koji predstavlja Libija.

Oni su se sastali i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Ovaj apel dolazi posle novih oružanih sukoba u Tripoliju, u kojima je juče poginulo 28 ljudi, a više od 100 je ranjeno. 

Sukob je izbio izmedju snaga lojalnih vladi nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN i rivalskih grupa u stambenim četvrtima libijskog glavnog grada.

Istovremeno su snage lojalne vladi zauzele zatvor u južnom Tripoliju gde se drže zvaničnici režima Muamera Gadafija, a uveče su ministri unutrašnjih poslova i pravde rekli da su im svi zatvorenici predati, da su „dobrog zdravlja“ i da su „prebačeni na bezbedno mesto“.

Medju njima su i bivši premijer Bagdadi al-Mahmudi i nekadašnji šef službe bezbednosti Abdulah Senusi, koji su 2015. osudjeni na smrt.

Šest godina posle rušenja Gadafija, Libija je i dalje u stalnoj krizi, sa uništenom ekonomijom i neprestanim borbama izmedju rivalskih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.