U trendu

Predsednik Poljske za nezavisno pravosudje, premijerka insistira na reformi

Predsednik Poljske Andžej Duda objasnio je danas u vanrednom obraćanju Poljacima na Fejsbuku da je morao da stavi veto na dva od tri zakona pravosudne reforme jer je nužno da se očuva nezavisnost sudija od političkih pritisaka, a reforma je kršila Ustav Poljske.

U isto vreme premijerka Beata Šidlo takodje u vanrednom obraćanju naciji optužila je šefa države da je odložio vetom reformu na koju 28 godina čekaju Poljaci i najavila da vladajuća stranka Pravo i Pravda neće popustiti ni pred uličnim demonstracijama desetina hiljada Poljaka, ni pred kritikom Evropske unije i SAD, i da će sprovesti reformu, uključujući i kadrovske čistke medju sudijama.

„Promene koje je pripremio parlament u velikoj meri su izlazile u susret društvenim očekivanjima ali kao predsednik nisam mogao da ih prihvatim. Koristim pravo veta jer zahtevam da izmene budu u skladu sa Ustavom, da se očuva nezavisnost sudija ali bez osećaja da su sudije apsolutno iznad svega i nekažnjivi, kao i da se stvore uslovi da sudije osećaju da su nezavisni od raznih pritisaka“, kazao je večeras Duda.

Poljski predsednik rekao je da će u najkraćem roku pripremiti predlog zakona reforme pravosudja i izrazio je nadu da će takvu mudru reformu na osnovu širokih konsultacija usvojiti parlament.

„Današnji veto je usporio posao reforme pravosudja a još je poslužio kao podsticaj onima koji se bore da se održi nepravedni sistem. Susreti (predsednika) sa pravnicima i filozofima su korisni ali da se reformiše pravosudje mora da se sluša glas običnih Poljaka. Vlada ima stabilnu većinu i zato nećemo popustiti pritiscima i realizovaćemo svoj program“, kazala je u govoru na poljskoj državnoj televiziji TVP Beata Šidlo.

Premijerka je naglasila da vladajući konzervativci neće odustati ni od kadrovskih čistki medju sudijama, jer kako je kazala, ne može da menja pravosudje onaj ko je branio zlo.

Beata Šidlo upozorila je da i nad sudijama mora da postoji neko ko ih kontroliše i apelovala na predsednika i konzervativce Jaroslava Kačinjskog da budu jedinstveni.

„Ne smemo da popustimo ni ulici ni inostranstvu“, kazala je poljska premijerka.

Veto predsednika Dude na Zakon o Vrhovnom sudu i Zakon o Nacionalnom sudijskom savetu koliko je razočarao i zatekao Kačinjskog i njegovu vladajuću stranku Pravo i Pravda toliko je izazvao radost medju desetinama hiljada Poljaka koji već deveti dan na ulicama širom Poljske i ispred poljskih ambasada demonstriraju za nezavisne sudije i slobodne sudove.

Odluku poljskog predsednika da ne pusti dva kontroverzna zakona sporne reforme pozdravio je Savet Evrope a sa olakšanjem ga je dočekala i nemačka vlada pošto veruju da to može da pomogne da se izbegne dalje zaoštravanje spora Evropske unije i Poljske oko sistemskih pretnji po pravnu državu u Poljskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)