U trendu

Predsednik Portugala od nove vlade traži obećanja oko evra i NATO-a

Predsednik Portugala Anibal Kavako Silva traži od Socijalističke partije da se zvanično obaveže da će poštovati finansijske propise evrozone i odbrambene sporazume NATO da bi odobrio formiranje vlade na čelu sa socijalistima uz podršku Komunističke partije i radikalnog Levog bloka.

Te tri partije formirale su savez za borbu protiv mera štednje pre dve nedelje da bi izdejstvovale ostavku vlade desnog centra. Oni žele da formiraju vladu predvodjenu socijalistima.

Predsednik Kavako Silva okleva to da dozvoli jer su Komunistička partija i Levi blok ranije tražili da Portugal izadje iz NATO i evrozone.

Kavako Silva danas je zatražio od lidera socijalista Antonija Koste da pruži uveravanja da će pod njegovim vodjstvom Portugal ispunjavati svoje medjunarodne obaveze, navodi se u saopštenju iz kancelarije predsednika.

Portugalski predsednik zatražio je i zvanično razjašnjenje oko drugih aspekata, uključujući i to da li su se Komunistička partija i Levi blok obavezali da odobre godišnji državni budžet socijalista, navodi se u saopštenju.

Vlada desnog centra koja je pobedila na izborima 4. oktobra, bila je primorana da podnese ostavku posle nepune dve sedmice od formiranja jer su te tri partije glasale protiv njenog programa štednje. Prorgam je predvidjao smanjenje potrošnje i ekonomske reforme koje su tražii poverioci da bi Portugalu odobrili 78 milijardi evra pomoći 2011. godine. 

Portugalski šef države takodje sumnja u stabilnost i trajnost vlade koju podržavaju te tri stranke navodi se u saopštenju, u osvrtu na neprijateljstvo koje vlada izmedju njih.

Predsednik može da odbije pokušaj Koste da postane premijer i postavi tehničku vladu dok se ne održe novi izbori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.