U trendu

Predsednik Predsedništva BIH kritikoovao neaktivnost UN prema Ukrajini

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, osudio je danas neuspeh Ujedinjenih nacija da spreče rat u Ukrajini, rekavši u govoru u UN da je taj rat „jezivo ponavljanje“ rata u BIH od pre tri decenije.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Džaferović je kritikovao nesposobnost Saveta bezbednosti da usvoji obavezujuću rezoluciju ili izjavu o ratu u Ukrajini.

„Sistem Ujedinjenih nacija nije bio u stanju da spreči ili zaustavi rat u mojoj zemlji… Nažalost, to se ponovilo“, rekao je Džaferović. Savet bezbednosti, rekao je on, „očigledno nije u stanju da ispuni svoje obaveze“.

Dok je delovanje Saveta bezbednosti ograničeno pravom veta pet država (SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska i Rusija), što se odrazilo i na stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Generalna skupština UN u kojoj nema prava veta, donela je rezolucije kojima je tražila prekid vatre u Ukrajini i povlačenje ruskih snaga.

Osvrćući se na rezoluciju o prekidu vatre, Džaferović je rekao: „Iako ta rezolucija nema moć da zaustavi rat, ona ima moć da zaustavi laži“.

Džaferović je rekao i da u BIH postoje duboke tenzije, ali da je njegova zemlja dovoljno jaka „da istraje“ uprkos unutrašnjim kretanjima koja je nazvao „delom širokog talasa desničarskog populizma u Evropi“.

Ekonomska i energetska kriza, rekao je Džaferović, idu ruku pod ruku s tim populizmom, i upozorio na opasne današnje odjeke nekadađnje nacističke retorike rasne nadmoći koja je dovela do Drugog svetskog rata i, konačno, do uspostavljanja Ujedinjenih nacija po principu da svi ljudi su jednaki.

„Skoro osam decenija kasnije, možemo čuti glasove koji otvoreno ili implicitno poriču ta fundamentalna načela“, upozorio je on i naglsio da je „samo jedan korak od tih ideja do nasilja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар