U trendu

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu posetio Mostar

MOSTAR – Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Milimir Vujadinović sastao se danas sa predstavnicima Srba u Mostaru sa kojima je razgovarao o položaju srpskog naroda, te očuvanju srpske kulture, jezika i identiteta u ovom gradu, saopštila je Skupština Srbije.

Dodaje se da je Vujadinović poručio sagovornicima da će Srbija kao i do sada nastaviti da pomaže srpsku zajednicu u dolini Neretve.

On je rekao da je današnja poseta Mostaru istorijski trenutak, jer se konačno posle teških dešavanja iz devedesetih godina dočekalo i to da se predstavnici državnih organa Srbije sastanu sa legitimno izabranim političkim predstavnicima Srba u Mostaru.

Vujadinović je naglasio kako Srbija sada pokušava da sve prednosti privrednog i ekonomskog napretka ostvarene pod političkom palicom predsednika Srbije Aleksandra Vučića prenese na srpski narod gde god on živeo u okruženju.

„Srbi su verovatno narod policentričan kao nijedan drugi na Balkanu i koji živi u mnogo zemalja, ali mi želimo da napredak Srbije osete naši ljudi gde god oni da žive“, poručio je Vujadinović.

On je podsetio da Srbija u Mostaru finansira veliki broj udruženja, ali i Sabornu crkvu koja je, kako je rekao simbol Mostara, onakvog kakav on treba da bude.

„Napredak srpskog naroda sa sobom vuče i napredak onih koji žive sa njim. Nije cilj napraviti segregaciju Srba u bilo kom delu. Cilj je napretkom srpskog naroda pomoći napredak svih drugih, i jedino to je budućnost“, zaključio je Vujadinović.

Zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević rekao je da ovo nije poseta gostiju nego braće iz Srbije, jer je današnji dolazak kontinuitet i način na koji Srbi iz Srbije podržavaju Srbe u regionu.

„Siguran sam da će i podrška Srbije biti nastavljena i da će u narednom periodu Mostar i više biti u fokusu Srbije“, rekao je Milivojević.

Predsednik „Prosvjete“ Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila se Vujadinoviću i Vujoviću na poseti i interesovanju za Mostar, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Ona je navela da „Prosvjeta“ i „Gusle“ zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizuju brojne kulturne i obrazovne sadržaje i na taj način rade na očuvanju srpskog identiteta u Mostaru.
„Do sada smo uvijek imali podršku Republike Srbije u svemu što radimo, a nadamo se da će tako biti i ubuduće. Trudimo se da Srbi u Mostaru imaju mjesto koje zaslužuju i da ćemo ubrzo imati pomake na svakom polju. Želimo da stavimo fokus na srpsku zajednicu u Mostaru i da uz pomoć Republike Srbije stvaramo bolje uslove i ambijent za život, ne samo srpske zajednice, već svih građana Mostara“, kazala je Bjelica Šagovnović.

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a Vujadinović je nakon sastanka obišao Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru čiju obnovu pomaže Republika Srbija i Prosvjetinu školu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.