najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predsednik tribunala obećao pomoć u istrazi o Tolimirovoj smrti

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) obećao je danas da će taj sud dati punu podršku i svu pomoć istrazi o smrti  generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira u pritvoru u Sheveningenu.

Istragu o Tolimirovoj smrti je, pored holandskih vlasti, juče otvorio i predsednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron (Theodor). Mehanizam je pravni naslednik Tribunala.

U ime Mehanizma, istragu će voditi danski sudija Van Junsen (Vagn Joensen), bivši predsednik Medjunarodnog tribunala za zločine u Ruandi.Predsednik Tribunala Adjijus je, u kratkom saopštenju danas popodne, pozdravio otvaranje istrage.

On “izrazio punu podršku Tribunala toj istrazi i obećao potpunu saradnju njegovog osoblja, uključujući i ono u pritvorskoj jedinici, sa sudijom Junsenom tokom istrage”.

General Tolimir preminuo je preksinoć u svojoj ćeliji u sudskom pritvoru, u 69. godini. Tribunal ga je pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u leto 1995.

U pritvoru Tribunala, Tolimir  je čekao da bude upućen na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja s kojim sud o tome ima poseban ugovor.

Tribunal je, posle prvostepenog sudjenja, generala Tolimira u decembru 2012  proglasio krivim za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Odbacujući veći deo Tolimirove žalbe, tu presudu potvrdilo je u aprilu prošle godine Apelaciono veće suda, čime je presuda postala pravosnažna.

General Tolimir je, tokom rata u BiH, 1992 -95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika.

Po pravosnažnoj presudi, Tolimir je dao “značajan doprinos” u sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata čiji su ciljevi bili ubistvo svih vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir je, tokom izricanja presude, preko kravate nosio veliki drveni krst, obešen oko vrata. Tokom sudhenja, na početku svakog zasedanja, Tolimir bi glasno poželeo da ishod bude u skladu s božjom voljom.Tolimir je bio uhapšen poslednjeg dana maja 2007. i izručen u Hag. Vlasti Srbije i Republike Srpske tvrdile su da je on uhapšen u blizini Bratunca, u RS. U prvom pojavljivanju pred tribunalom, Tolimir je, međutim, tvrdio da je bio u stanu u Beogradu, a zatim prebačen preko Drine. Na prvom pojavljivanju pred sudijom rekao je i da je do tada bio preživeo tri moždana udara i da je njegovo zdravstveno stanje loše.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike