najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predsednik Zeman podržao Klausovu peticiju protiv izbeglica

Predsednik Češke Miloš Zeman podržao je danas peticiju protiv izbeglica u kojoj bivši predsednik Češke Vaclav Klaus poziva vladu da odlučno odbije pritisak da se izbeglice preraspodele na pojedine zemlje Evropske unijei poziva da Češka brani svoje granice pred izbeglicama svim dostupnim sredstvima, pa i vojskom i to po svaku cenu.

“Ta inicijativa sadrži iste ideje o kojima ja sve vreme govorim. Mislim da se u tome sa Vaclavom Klausom slažem”, kazao je danas Zeman novinarima tokom posete Kine.

U peticiji koju je Vaclav Klaus predstavio juče u Lisi nad Labom, potpisnici na čelu sa Klausom upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost u Evropu i u pojedinim članicama EU i ukazuju na rizike po bezbednost koje nosi mešanje raznih kultura i religija a takodje zahtevaju od vlade da odbije pritisak Nemačke i Francuske da se krše pravila šengena, a sankcionišu Madjarsku koja evidencijom izbeglica i zaštitom šengenske granice ta pravila poštuje.

Peticija protiv izbeglica zahteva od češke vlade da obezbedi po svaku cenu unutrašnju bezbednost i nedodirljivost spoljnih granica Češke, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske, a takodje da odbije bilo kakve izmene zakona i propisa koje bi olakšale imigraciju.

Klausovu peticiju pod kojom se još u subotu našlo više od 10.000 potpisa osudilo je odmah više čeških zvaničnika na čelu sa premijerom Bohuslavom Sobotkom koji je poručio da je izbeglička kriza problem koji mora da rešava zajedno Evropa i ne može nikako da ga reši Češka sama.

“Nama nisu potrebne peticije, već jasni koraci, jasna dela na nivou cele Evropske unije”, kazao je Sobotka i dodao da u rešavanje problema mora da se uključi i medjunarodna zajednica i u njoj i Rusija.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec optužio je Klausa da populistički pokušava da zloupotrebi izbegličku krizu.

“Gospodin Klaus nije ni prvi ni poslednji koji pokušava da se populistički vozi na toj temi. Na žalost, bićemo svedoci toga da će i drugi nastaviti u tom trendu”, upozorio je Hovanec još pre nego što se sa podrškom Klausovoj antiizbegličkoj peticiji pridružio predsednik Zeman.

Sajt na kome je objavljena peticija i gde može da se potpiše, praktično od trenutka objavljivanja napadaju hakeri, pokušavajući da ga obore i manipulišući sa brojem potpisa.

“Suočili smo se sa više od 20 realnih napada. To su ozbiljni napadi, ne neki gde se dosadjuju studenti”, kazao je danas agenciji ČTK Petr Macinka iz Instituta Vaclava Klausa.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike