U trendu

Predstavljeni sabrani spisi mitropolita Save Kosanovića

NIKŠIĆ – Knjiga sabranih spisa „Krstom i perom“ mitropolita dabrobosanskog, Save Kosanovića (1839-1903), koji ju prvi obradio pojedine teme iz crkvene i kulturne istorije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i bio svojevrsni „duhovni vožd i branič srpskog imena u BiH“, kako je to rekao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, predstavljena je u Nikšiću.

Izdavači sabranih dela mitropolita Kosanovića su eparhija budimljansko-nikšićka SPC i Institut za teološka istraživanja Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu, a materijal su sakupili i priredili za štampu episkop Joanikije, akademik Vojislav Maksimović, profesor Bogoljub Šijaković i protojerej Nikola Marojević.
Na promociji koja je održana u organizaciji izdavača i od okupacionim austrougarskim vlastima arhimandrit Sava je nastavio da brani crkvene i nacionalne interese srpskog naroda

Sava Kosanović bio je istaknuti arhijerej, istoričar, arheograf i besednik,…zapamćen je po velikom nacionalnom, verskom i kulturnom pregalaštvu u doba kada je petvekovno tursko ropstvo zamenila austrougarska okupaciona vlast,tokom koje je arhimandrit Sava nastavio da brani crkvene i nacionalne interese srpskog naroda, a na čelu mitropolije dabrobosanske bio je od 1881. do 1885. godine.

Na promociji knjige u Nikšiću, koja je održana sinoć bez publike zbog epidemiološke situacije,u organizaciji izdavača i ocenjeno je da članci mitropolita Kosanovića imaju sa naučnog aspekta veliki značaj te da su sabrani spisi dobar povod za dalje svestrano izučavanje njegovog ukupnog naučnog i književnog dela.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je Kosanović, o kome su, kako kaže, pisali mnogi istoričari, pisci, sveštenici i publicisti, prvi obradio pojedine teme iz crkvene i kulturne istorije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, da je bio svojevrsni „duhovni vožd i branič srpskog imena u Bosni i Hercegovini“.

Njegove odlike proročke ličnosti, kako je naveo Joanikije, došle su do izražaja najviše tokom njegove borbe sa propagandom i u vreme izgnanstva.

Osvrćući se na to kako je mitropolitu Savi Kosanoviću koji je vodio tešku borbu protiv prozelitizma Rimokatoličke crkve, unije i asimilacione politike te vlasti, onemogućen opstanak na mestu mitropolita Dabrobosanskog, te doneta odluku o njegovom izgnanstvu iz Sarajeva u Beč episkop Joanikije rekao je da su posle toga sledili su udarci po njegovoj pastvi.

„Po svakom slobodomislećem Srbinu u Bosni i Hercegovini i šire, od Petra Kočića do mnogobrojnih Srba osuđenika u tzv. veleizdajničkim procesima, najpre u Zagrebu, a kasnije i u Banjaluci“, istakao je Joanikije na promociji,a prenosi Radio Svetigora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.