U trendu

Predstavnik Kine odbacio nacrt odluke o Sinđangu u Savetu UN za ljudska prava

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odbacio je nacrt odluke u vezi sa Sinđangom, koji je kineski izaslanik u Ženevi opisao kao dokument „sa stvarnom namerom da se iskoriste tela UN za ljudska prava za mešanje u unutrašnje poslove Kine i da se pitanja vezana za Sinđang iskoriste za obuzdavanje Kine“.

Sjedinjene Američke Države i neke druge zemlje podnele su nacrt odluke i upakovali ga kao proceduralno pitanje, pokušavajući da opravdaju neovlašćenu i nezakonitu „ocenu“ i da na dnevni red Saveta stave pitanja vezana za Sinđang koja uopšte ne postoje, rekao je šef kineske misije pri UN u Ženevi Čen Su, prenosi Sinhua.

„Pitanja u vezi sa Sinđangom ni na koji način nisu pitanja ljudskih prava. Ona se tiču borbe protiv terorizma, deradikalizacije i anti-separatizma“, rekao je Čen pre glasanja na 51. sednici Saveta za ljudska prava održanoj 6. oktobra.

On je Savetu rekao da nakon žestokih napora, u Sinđangu nije zabeležen nijedan nasilni i teroristički incident pet uzastopnih godina. Ljudska prava pripadnika svih etničkih grupa u Sinđangu su zaštićena u najvećoj meri, naveo je.

Čen je istakao da se tokom poslednjih šest decenija populacija Ujgura u Sinđangu povećala sa 2,2 miliona na oko 12 miliona, a prosečni životni vek se povećao sa 30 na 74,7 godina.

„Zatvarajući oči pred ovim činjenicama i istinom, Sjedinjene Države i neke druge zemlje su izmislile i širile brojne laži i glasine, u pokušaju da ocrne Kinu, potkopaju stabilnost Sinđanga i obuzdaju razvoj Kine“, rekao je on. „To je tipičan primer političke manipulacije i najtežeg kršenja ljudskih prava svih etničkih grupa u Sinđangu”, dodao je ambasador.

Čen je dalje naglasio da su do sada sve rezolucije Saveta za ljudska prava koje se odnose na neku konkretnu zemlju bile usmerene na zemlje u razvoju, dok SAD i neke druge zemlje, ne obazirući se na sopstvena ozbiljna kršenja ljudskih prava, upiru prstom u druge.

„To su tipični dvostruki standardi. Međunarodna zajednica ne sme da dozvoli bilo kakav pokušaj politizovanja ili instrumentalizacije pitanja ljudskih prava kako bi se sprečilo da multilateralna tela za ljudska prava služe političkim ciljevima određenih zemalja“, rekao je kineski ambasador.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.