U trendu

Predstavnik ODCE osudio privođenja novinara Indexa

ZAGREB – Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir izrazio je zabrinutost zbog tužbi i pritvora novara Indexa Gordana Duhačeka.

U saopštenju objavljenom na sajtu OEBS-a, on je podsetio da je Duhaček uhapšen zagrebačkom aerodromu i da je, prema pisanju hrvatskih medija, pod istragom zbog kritičkih i satiričnih tvitova koje je objavio na Tviteru.

“Takav tretman novinara zbog njihovih stavova je neprihvatljiv. Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo i mora se poštovati. Kažnjavanje novinara zbog deljenja komentara na društvenim mrežama ometa njihovo pravo na izražavanje i slobodno mišljenje, te potiče autocenzurisanje, što podriva slobodu medija u zemlji”, istakao je Dezir.

On je dodao da je spreman da radi sa hrvatskim vlastima na reformi zakona, poručivši da zakoni moraju da štite slobodu govora i obezbede slobodu medija.

Dodatno se prisetio OEBS-ove odluke o bezbednosti novinara kojom se države potpisnice pozivaju da “javno i bez zadrške osude sve napade i nasilje prema novinarima poput ubijanja, mučenja nestanaka, arbitrarnih hapšenja, arbitrarnog pritvaranja i arbitrarnog proterivanja, zastrašivanja, maltretiranja i pretnji u bilo kojem obliku”, preneo je portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar