U trendu

Predugo smo pokazivali strpljenje prema Vašingtonu

Moskva je izuzetno dugo pokazivala strateško strpljenje prema potezima Vašingtona, međutim sada su se u odnosima Rusije i SAD dogodile korenite izmene, prenose mediji u Srbiji.

Prema rečima Lavrova, SAD sprovode agresivne poteze koji direktno kače nacionalne interese Rusije i prete bezbednosti zemlje.

„Svedoci smo korenitim izmenama u smislu agresivne rusofobije, koja leži u osnovi politike SAD prema Rusiji. Reč je ne samo o retoričkoj rusofobiji, već i o agresivnim koracima koji realno zadiru u nacionalne interese Rusije i prete bezbednosti zemlje“, istakao je Lavrov u intervjuu za rusku televiziju „Prvi kanal“.

Približavanje NATO vojne infrastrukture ruskim granicama, razmeštanje teškog naoružanja, protivraketnog štita, i to sve u blizini granica sa Rusijom i njenih saveznika, upozorio je Lavrov, predstavljaju neprijateljske akcije.

On se osvrnuo i na izjave pojedinih američkih činovnika koji ne isključuju mogućnost napada na položaje sirijske vojske, ocenivši da je u pitanju „opasna igra“.

„Dobili smo pojedine informacije da bi krstarećim raketama mogli da gađaju aerodrome kako bi onemogućili Sirijcima da lete. To je veoma opasna igra, uzimajući u obzir da Rusija, koja se u Siriji nalazi na poziv zakonskih vlasti, u toj zemlji ima dve baze na kojima je rasporedila PVO“, istakao je Lavrov.

Ruski diplomata je ocenio da je u svim tim potezima Vašingtona teško razaznati jednu zajedničku strategiju.

„To se vidi i u odnosu SAD prema Nusra frontu. Pitao sam državnog sekretara Džona Kerija postoji li neki tajni plan da se ta teroristička organizacija očuva kako bi se potom iskoristila kao glavni pokretač za promenu vlasti, međutim on se kleo da to nije istina, kao i da se protiv nje takođe vodi rat“, rekao je Lavrov. Rusija ne bi želela, dodao je on, da administracija američkog predsednika Baraka Obame ode u istoriju kao neko ko je ojačao terorističku organizaciju Nusra front, prenose mediji u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar