Pregovori o formiranju nemačke vlade i dalje u toku, trajali celu noć

Pregovori o formiranju koalicije konzerativaca Angele Merkel i socijaldemokrata trajali su celu noć i jutros su i dalje u toku, u nastojanju da se reši četvoromesečna politička blokada.

Trenutna runda pregovora kojoj prisustvuju nemačka kancelarka i šef Socijaldemokrata (SPD) Martin Šulc počela je u juče pre podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dve strane započetih početkom januara.

Politički zvaničnici treba da nadju rešenje kako da vladaju zajedno da bi izvukli Nemačku iz političke neizvesnosti pošto je bez vlade od parlamentarnih izbora u septembru, jer nijedna partija nije dobila jasnu većinu.

U slučaju da propadnu pregovori Merkel treba da se pomiri ili sa formiranjem nestabilne manjinske vlade ili da prihvati organizaciju novih izbora koji bi bili vrlo rizični i mogli bi da idu na ruku ekstremnoj desnici.

Medjutim socijaldemokrate su vrlo podeljene oko šanse da se još jednom povežu u koaliciju sa Angelom Merkel, i Šulcu je potrebno da dobije opipljive ustupke ili će baza na kraju odbaciti kompromis.

SPD posebno traži da se u program vlade uključe reforma zdravstvenog sistema i odredjivanje radnih ugovora na ograničeno vreme.

Ukoliko se postigne sporazum sa  konzervativcima Angele Merkel 440.000 aktivista partije imaće poslednju reč na internom glasanju koje bi moglo da se završi početkom marta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike