U trendu

Pregovori propali, da li će se sastati Putin i Erdogan?

MOSKVA – Nakon što je objavljeno da Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskim Idlibom, u Moskvi za sada nema nagoveštaja o eventualnom sastanku Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da, bar zasada, nema ni konkretnih planova da se organizuje telefonski razgovor predsednika Rusije i Turske.

Peskov, međutim, napominje da su predsednici u „bliskom kontaktu“ i da, ukoliko bude bilo potrebno, „telefonski razgovor može biti odobren bukvalno za nekoliko sati“, prenosi Tas s.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Moskva spremna da sarađuje sa Ankarom u vezi sa smirivanjem tenzija u Idlibu na bilo kom nivou, ali da nema naznaka o pripremama sastanka Putina i Erdogana.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nije isključio mogućnost da se lideri dve zemlje sastanu u narednim danima da bi razgovarali o situaciji u Idlibu.

Erdogan je prethodno rekao da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona „bez obzira na cenu“ i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema rečima turskog lidera, uprkos stalnim razgovorima o Idlibu, Turska i Rusija još su daleko od postizanja sporazuma o tom pitanju.

Kremlj je saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar