U trendu

Pregovori sa MKD i ALB, prioritet rumunskog predsedavanja EU

BRISEL – Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Meleskanu je rekao da je otvaranje pregovora Makedonije sa Evropskom unijom prioritet tokom rumunskog predsedavanja Unijom, te da EU treba da dokaže svoju posvećenost Makedoniji i Albaniji delima i da započne pregovore sa obe zemlje, prenosi TV Telma.

„Nalazimo se na prekretnici u procesu proširenja ka Zapadnom Balkanu“, istakao je rumunski ministar, podsečajući na prošlogodišnju strategiju Evropske komisije o proširenju i Saveta za opšte poslove koji je prošlog juna dao uslovne datume za pregovore sa Makedonijom i Albanijom.

Prema diplomatskim izvorima u EU, Rumunija ima nameru da uloži napore kako bi ubedila zemlje-članice koje se najoštrije protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, poput Francuske i Holandije.

Meleskanu je dodao da će tokom rumunskog predsedavanja nastaviti da podržava pregovaračke procese sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtevao je i posebnu pažnju od strane EU za Bosnu i Hercegovinu.

„Rumunija želi da se fokusira na regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i da se posveti mladima u regionu“, dodao je rumunski ministar.

Prema rečima Meleskanua, Turska ostaje strateški partner EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.