U trendu

Prekinuti tišinu koja prati seksualno zlostavljanje dece

STRAZBUR – Vlade i sportske organizacije moraju da udvostruče svoje napore da prekinu tišinu koja prati seksualno zlostavljanje dece u sportu, spreče ga i bore se protiv nekažnjavanja, izjavio je generalni sekretar Saveta Evrope Thorbjorn Jagland pred obeležavanje evropskog Dana zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji se obeležava 18. novembra.

U sportskom okruženju česte su nejednakosti u kojima dominiraju muškarci, a osetljivost se smatra slabošću, što stavlja decu u rizik od seksualnog zlostavljanja, rekao je Jagland, a navedeno je u saopštenju pres službe Saveta Evrope.

Sačuvati decu od seksualnog zlostavljanja u sportu veliki je izazov i svi koji učestvuju – roditelji, treneri, sportisti i nadležna tela, moraju biti upozoreni na opasnost i treba da pomognu u zaštiti dece u sportu, naveo je on.

Savet Evrope doprineo je postizanju tog cilja incijativom „Počnite da govorite“ pokrenutom u aprilu ove godine u koju su uključeni poznati sportisti, treneri, klubovi i federacije koji pod geslom „prekinite tišinu“ ukazuju na problem seksualnog zlostavljanja dece u sportu.

Deci je teško da pričaju i oko trećina dečjih žrtva nikada ne priča nikome o tome, navedeno je u saopštenju.

Memorandum o razumevanju potpisan oktobra ove godine između Saveta Evrope i FIFA zajedničkim snagama se odnosi prema skesualnom nasilju nad decom u fudbalu, korišćenjem standarda Saveta Evrope, a Konvenciju o zaštiti dece protiv seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja poznatu kao Lansarote konvencija ratifikovale su 44 države članice Saveta Evrope među kojima i Srbija.

Evropski Dan zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji se obeležava 18. novembra ustanovio je 2015. godine Komitet ministara Saveta Evrope kako bi sprečio zločine, izveo pred lice pravde počinioce i zaštitio žrtve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar