Premijer Babiš nudi moćne češke pumpe da spasu dečake zarobljene u pećini u Tajlandu

Češki premijer Andrej Babiš ponudio je danas da Češka hitno pošalje moćne vatrogasne pumpe koje su u zemlji efikasno korišćene u vreme poplava i češke vatrogasce da pomognu da se spasu dečaci iz fudbalskog tima zarobljeni u pećini u Tajlandu.

„Razgovarao sam sa vlasnikom preduzeća Sigma. Naše pumpe su najbolje na svetu a nakon poplava državne rezerve imaju četiri pumpe kapaciteta 400 litara u sekundi, naši vatrogasci umeju savršeno da njima rukuju. Pozvao sam otpravnika poslova tajlandske ambasade i ponudio pomoć vlade dečacima zarobljenim u pećini“, naveo je na Tviteru Babiš.

Češki vatrogasci spremni su da krenu u pomoć dečacima čije peripetije i još neizvesnu akciju spasavanja prati čitav svet i pošalju pumpe u roku od 48 sati, ali moraju da čekaju da se od njih pomoć zvanično traži.

„Vidi se da u pećini koriste pumpe malog kapaciteta, naše bi pomogle da se izrazito smanji nivo vode u pećini. Pokazale su se odlično tokom poplava kada su ispumpavale vodu iz ogromnih laguna. Dve pumpe bi za jedan sat ispumpale 3.600 kubnih metara vode. Kada bi se smanjiio nivo vode mogli bi ze nekoliko dana da dečake izvuku“, kazao je vlasnik fabrike Sigma Milan Šimonovski tabloidu Blesk.

Za sada nije jasno kako će 12 dečaka i njihov trener biti evakuisani iz pećine, jer varijantu da izadju uz pomoć ronilaca komplikuje to što neki od njih ne umeju da plivaju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike