U trendu

Premijer Britanije: Sporazum o trgovinskim aranžmanima za Severnu Irsku je odlučan proboj

Premijer Velike Britanije Riši Sunak nazvao je danas „odlučnim probojem“ sporazum koji je postigao sa Evropskom unijom u vezi sa trgovinskim aranžmanima za Severnu Irsku, i mnogi konzervativni poslanici, uključujući one koji su podržavali Bregzit, dali su dogovoru blagoslov, piše večeras Bi-Bi-Si (BBC).

Demokratska partija unionista (DUP) iz Severne Irske, čija je podrška od ključnog značaja sa ponovno uspostavljanje ravnoteže vlasti u toj oblasti Britanije, saopštila je da je postignuti sporazum „značajan napredak“, ali da su „ključna pitanja koja izazivaju zabrinutost“ ostala.

Lider DUP-a Džefri Donaldson rekao je da će njegova stranka prostudirati tekst sporazuma pre no što donese odluku da li će ga podržati.

Ta stranka je bojkotovala učešće u vlasti Severne Irske dok se ne razreše sporna pitanja u vezi sa protokolom za Severnu Irsku, a neki poslanici vladajućih konzervativaca su rekli da će podržati sporazum samo ako on dobije podršku DUP.

Šin Fejn, najveća stranka u parlamentu Severne Irske, pozdravila je sporazum, ali je i ona rekla da će proučiti njegove detalje.

Potpredsednica Šin Fejna Mišel O’Nil ponovila je poziv DUP-u da se vrati u vlast Severne Irske.

„Uvek sam govorila da sa pragmatičnim pristupom možemo doći do rešenja“, dodala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar