U trendu

Premijer Češke kritikuje EU zbog migranata

Češki premijer Andrej Babiš je kritikovao Evropsku komisiju zbog ideje da članicama Evropske unije plaća 6.000 evra po dobrovoljno prihvaćenom izbeglici.

Babiš je ocenio da Evropska komisija nije u stanju da shvati da je jedino rešenje da se zaustavi nelegalna migracija to da se odobravanje azila izmesti van Evrope, po ugledu na Australiju.

Babiš je nakon susreta u Salcburgu i Bajrojtu na muzičkim festivalima sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio za češki dnevnik „Pravo“ da njegova vlada ne bi pristala na ponudu od 6.000 evra po izbeglici.

„Moramo da se borimo protiv krijumčara, njihovi brodovi ne smeju ni da isplove. Poći od toga da ilegalni migranti moraju da dodju, to je loše. Ne moraju. EK bulazni, nepopravljiva je“, kazao je Babiš.

Češki premijer rekao je da ne želi da za nekoliko godina u Češkoj živi više doseljenika nego Čeha i da Češka ima svoje probleme koje mora da rešava, kao što su položaj Roma i problemi siromašnih.

„Moramo da se pobrinemo za naše ljude. Ne možemo za sve. Veliki problem je i to što je minimum migranata u stanju da radi onako kako to traže naša preduzeća. Imaju drugačiju kulturu, drugačije običaje. Neuporedivi su migranti iz Evrope i iz Afrike“, rekao je češki premijer.

Andrej Babiš je kategorično odbacio tvrdnju da bi za Češku bilo rešenje da zbog migracije izadje iz Evropske unije kao „budalaštinu“ i rekao da „jednostavno moramo da zaustavimo migraciju“, „da se ponašamo kao SAD, Australija, Kanada. Kada neko tamo želi da se useli, mora da poštuje neka pravila“.

„Nije moguće da migranti koji su platili krijumčarima dolaze ovamo tek tako. O tome ko će živeti kod nas, ne smeju da odlučuju neki krijumčari“, rekao je Babiš.

Premijer Babiš je optužio nevladine organizacije da pomažu nelegalnim migrantima u Evropi i za to dobijaju novac, kako je kazao ko zna od koga, umesto da se angažuju u regionima iz kojih dolaze migranti i pomažu tamo da ne bi dolazili.

„Besmisleno je otvarati izbegličke centre u Evropi. Kada migranti već budu u Evropi, ko će odlučivati ‘ovaj će dobiti azil, a onaj ne’? I kuda će posle dotični?“, razmišlja Babiš.

„Ušao sam u politiku da pomažem našim ljudima, a ne celom svetu. Češka je solidarna, ali odbija nelegalnu migraciju. Treba poslati jasan signal da ne prihvatamo brodove, da je zatvoreno, da se socijalna pomoć ne isplaćuje i tako će ti ljudi izgubiti motiv da dolaze. Inče rešenja nema“, kazao je premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.