U trendu

Premijer demantuje da mu je prebačeno 700 miliona dolara

Premijer Malezije Nadžib Razak danas je demantovao medijske navode da je na njegove lične račune prebačano 700 miliona dolara iz sredstava jednog investicionog fonda opterećenog dugovima.

Investicioni fond 1MDB akumulirao je 42 milijarde ringita, to jest 11,2 miliona dolara na ime duga, i trenutno je na meti istrage, a Vol Strit džornal i portal za vesti Saravak riport javljaju da su istražitelji našli tragove prebacivanja oko 700 miliona dolara na bankovne račune Nadžiba Razaka.

Prema tim navodima, u pravcu njegovih računa napravljeno je pet transakcija, a dve najveće, u vrednosti od 620 miliona i 61 milion dolara, napravljene su u martu 2013. godine uoči opštih izbora u Maleziji.

U saopštenju Nadžiba Razaka kritikuju se „orkestrirani napori izvesnih pojedinaca sa namerom da se podrije poverenju u našu ekonomiju, naruži imidž vlade i obori demokratski izabran premijer“.

„Ove poslednje tvrdnje, pripisane neimenovanim istražiteljima kao osnov za napad na premijera, nastavak su ove političke sabotaže“, navodi se u saopštenju.

U odvojenom saopštenju, fond 1MDB tvrdi da „nikada nije finansirao premijera“.

Premijer Indonezije Nadžib Razak je pod sve većim pritiskom zbog svog rukovođenja, a njegov prethodnik na funkciji, Matahir Mohamad na čelu je onih koji traže njegovu ostavku, upozoravajući da je „nešto trulo“ u zemlji i da bi vladajuća koalicija mogla da izgubi na sledećim izborima.

1MDB tvrdi da se mediji pozivaju na dokumenta „čije postojanje i autentičnost nisu javno verifikovani“ i optužuje te medije za „veoma neodgovorna i namerna nastojanja da se kompanija podrije“.

Ogroman dug 1MDB pokrenuo je strahovanja da bi pokušaj njegovog finansijskog spasavanja doveo do bankrotstva vlade.

Fond je zatražio od javnosti da sačeka ishod istrage koju vode vladine agencije, državni revizor i centralna banka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar