U trendu

Premijer: Iz vlade može svako već sutra, ako želi

ZAGREB – Premijer hrvatske vlade Andrej Plenković javno je danas zahvalio na 6,5 godina dugoj saradnji Zdravku Mariću, koji je podneo ostavku na mesto ministra finansija u aktuelnoj vladi, ali u obraćanju medijima nije izneo više detalja o razlozima.

Rekao je da ga ostavka Marića nije pogodila i da iz vlade svako može da ode već sutra ako to želi.

Govoreći o Marku Primorcu, koji će zameniti Marića, a koji je trenutno u izolaciji zbog korone, Plenković je rekao da je on specijalista za ono što ministri finansija treba da budu – javne financije, poreska politika i fiskalna decentralizacija.

Rekao je da je Primorac rođen 1984. da je bio član brojnih javnih grupa i učestvovao u radu niza zakonskih predloga, kao i da je bio dve godine savetnik bivše predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Dodao je i da nije član njegovog HDZ-a.

Komentarišući gubitak u arbitražnom sporu Ina-MOL-a, premijer je konstatovao da je to trajalo osam godina, pokrenula ga je mađarska kompanija koja je, kako je rekao, tvrdila da je Hrvatska povredila ugovor o energetskoj povelji.

Dodao je da je njegova vlada nasledila ovaj spor, da Hrvatska mora da nadoknadi deo troskova u postupiku od oko milion dolara, uz odštetni zahtev od 184 miliona dolara plus kamate. Rekao je da je odštetni zahtev MOL-a bio 1,1 milijardu dolara.

„Stručnjaci ovo sad proučavaju, dokument ima 216. stranica. Oni će to analizirati i onda doneti odluke o daljnim koracima“, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Da je, kazao je, njega neko pitao on nikada ne bi privatizovao i dao nekom drugom Inu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.