U trendu

Premijer Izraela: Iransko povećanje obogaćivanja uranijuma vrlo opasno

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je da je današnja najava Irana o povećanju obogaćivanja uranijuma izuzetno opasan potez i ponovo pozvao Evropu da kazni Teheran.

Iran je saopštio da je u potpunosti spreman da obogaćuje uranijum na svakom nivou i u bilo kojoj količini.

To je nastavak protivljenja Teherana nastojanju SAD da ga sankcijama primora da ponovo pregovora s drugim velikim silama o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

„To je vrlo, vrlo opasan korak. Iran je prekršio zvanično obećanje Savetu bezbednosti UN da neće obogaćivati uranijun iznad odredjenog nivoa“, rekao je Netanjahu na sednici vlade.

„Pozivam moje prijatelje – lidere Francuske, Velike Britanije i Nemačke: Vi ste potpisali sporazum i vi ste rekli čim oni preduzmu taj korak, oštrih sankcija će biti, to ja bila odluka Saveta bezbednosti. Gde ste?“, upitao je izraelski premijer.

Ako jedna od tri evropske zemlje – potpisnice sporazuma smatra da ga je Iran prekršio, može da pokrene proces koji bi se za 65 dana završio odlukom Saveta bezbednosti UN o ponovnom uvodjenju sankcija Teheranu, ali se ne očekuje se da bi to učinile preostale dve potpisnice sporazuma – Rusija i Kina, koje su saveznice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar