U trendu

Premijer Japana zahteva medjunarodni pritisak na Severnu Koreju

Japanski premijer Šinzo Abe apelovao je danas u Njujorku na medjunarodnu zajednicu da bude jedinstvena i izvrši pritisak na Severnu Koreju da se odrekne svog nuklearnog programa.

Abe je ceo govor pred Generalnom skupštinom UN posvetio pretnji Severne Koreje, pošto su dve severnokorejske rakete proletele iznad Japana u prethodne tri nedelje.

On je rekao da je „težina te pretnje bez presedana“ i pozvao države da u potpunosti primene sankcije Ujedinjenih nacija, koje su pooštrene prošle nedelje posle najnovije nuklearne probe Pjongjanga.

Japanski lider je naveo da su pregovori o pomoći u razoružanju bili neuspešni u poslednjih 20 godina i dodao da je potreban „pritisak, a ne dijalog“.

Abe je izrazio podršku stavu SAD da su „sve opcije na stolu“.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je juče u UN da će „potpuno uništiti Severnu Koreju“ ako SAD budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike od Pjongjanga.

Za razliku od Abea, nemačka kancelarka Angela Merkel koja nije u Njujorku, rekla je za nemačku televiziju da se „nipošto“ ne slaže s Trampovom pretnjom Severnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar