U trendu

Premijer Libana odbija da ga i dalje ispituju o eksploziji u bejrutskoj luci

Premijer prelazne Vlade Libana Hasan Diab neće se sastati s tužiocem koji istražuje eksploziju u bejrutskoj luci, rekli su izvori upoznati sa tim slučajem, objasnivši da je premijer dao tužiocu sve informacije koje ima.

Diab i tri bivša ministra optužena su prošle nedelje za nemar u razornoj eksploziji koja se dogodila 4. avgusta, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, povredjeno na hiljade i razoreni veliki delovi glavnog grada.

Eksplodiralo je nekoliko hiljada tona amonijum nitrata uskladištenog u luci šest godina za šta su znali najviši bezbednosni zvaničnici i političari, ali ništa nisu preduzeli.

Premijer i bivši ministri su najviši zvaničnici optuženi u istrazi i očekivalo se da će ih ove nedelje ispitivati istražni sudija Fadi Savan.

Očekivalo se i da će Diab biti prvi ispitivan, ali je on optužbe odbacio kao političko targetiranje, optuživši sudiju da krši ustav i zaobilazi parlament.

Njega su podržali bivši premijeri, najviši libanski sunitski sveštenik i ekstremistički Hezbolah.

Neimenovana osoba upoznata sa slučajem rekla je da se Diab neće sastati sa sudijom, a druga je aludirala na ispitivanje Diaba pomenuto u saopštenju koje je prošle nedelje izdao kabinet premijera.

U saopštenju se navodi da je Diab već dao sve informacije koje je imao.

Diaba je isti sudija isptivao ranije kao svedoka, a sada bi ga ispitivao kao optuženog.

Podršku Diabu mnogi smatraju pokušajem da se blokira presedan koji bi doveo do odgovornosti na visokom nivou u zemlji u kojoj se decenijama ne kažnjava politička elita i gde je široko rasprostranjena korupcija zbog koje je dospela u nagoru ekonomsku krizu u istoriji.

Diab je podneo ostavku šest dana posle eksploozije ali je i dalje v.d. premijera jer se libanski zvaničnici nisu dogovorili o novoj vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar