U trendu

Premijer Sobotka kategorično odbio ideju Čegzita

Češki premijer Bohuslav Sobotka odbio je danas kategorično ideju da se i u Češkoj organizuje referendum o Evropskoj uniji i zemlja iz nje istupi kao što će učiniti Velika Britanija i podsetio je Čehe da su upravo EU i njeno jedinstveno tržište za njih garant radnih mesta i socijalne stabilnosti.

„Potrebno je da EU više poštuje raznolikost. Države same treba da odluče u kojoj meri žele da se integrišu. Medjutim, za nas je EU garant radnih mesta i socijalne stabilnosti. Bez slobodnog tržišta naša zemlja ne bi bila u stanju da stvara masu radnih mesta“, kazao je danas premijer u onlajn razgovoru sa čitaocima češkog tabolida Blesk.

Ideju Čegzita Sobotka je kategorično odbio iako je dodao da bi EU više trebalo da osluškuje šta žele i kažu njeni gradjani.

„EU daje znatna sredstva da se izravna životni standard medju zemljama, zapadnim i istočnim. Medjutim, nastala je izvesna neravnoteža u uticaju institucija. U stvarnosti je ojačao uticaj Evropskog parlamenta i Evropske komisije a oslabio uticaj Evropskog saveta koje je povezan s realnošću u zemljama članicama“, objasnio je Sobotka.

Češki premijer zajedno s premijerima Madjarske, Slovačke i Poljske danas na samitu Višegradske grupe u Varšavi upravo razmatra budućnost EU posle odluke o Bregzitu i da li je moguće da sve četiri članice Unije koordiniraju zahteve kako Unija treba da se promeni.

Dok Slovačka i Češka ne žele novi ugovor i reformu po evroskeptičnim zamislima ni pretvaranje EU samo u privredni prostor labavo povezanih nacionalnih država a nastoje da ostanu u jezgru odlučivanja uz Nemačku i Francusku, Poljska prema rečima lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog već piše novi ugovor kojim bi zamenila Lisabonski.

Kačinjski i njegovi evroskeptični konezervativci žele da dotacije iz zajedničke evropske kase članicama ostanu, zajednička da bude i briga o bezbednosti Evropljana ali da se spreči Brisel da se meša u unutrašnja pitanja članica, čak i kada u njoj započne sistematsko ugrožavanje osnovnih vrednosti kao što je pravna država i sloboda medija, što je zimus učinila Evropska komisija procenom valjanosti pravne države u Poljskoj zbog paralize Ustavnog suda i preuzimanja do tada javnog tv i radio servisa i novinske agencije PAP od strane vlade premijerke Beate Šidlo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.