U trendu

Premijer Španije svedok na sudu u procesu zbog korupcije

Visoki sud Španije pozvao je danas premijera Marijana Rahoja da svedoči u velikom suđenju o političkoj korupciji, u koje su uključeni i članovi iz njegove konzevativne Narodne partije.

Rahoj je tražio da svedoči putem video-konferencije, ali je sud doneo odluku da se on mora lično pojaviti kako bi odgovorio na pitanja.

Svedočiće u sudu u San Fernando de Enaresu, nadomak Madrida 26. jula ove godine.

Takozvani „proces Gurtel“ fokusira se na slučajeve korupcije od čije provizije je navodno finansirana Narodna partija, danas znatno oslabljenoj zbog učestalih optužbi o podmićivanju, navodi AFP.

Iako premijer nije optužen ni za šta, njegova pozicija predsednika partije od 2004. godine znači da bi mogao da u svedočenju iznese veoma korisne podatke.

Rahoj je prvi premijer koji će se pojaviti na sudu, još od španske tranzicije u demokratiju, nakon smrti fašističkog diktatora Fransiska Franka 1975. godine.

Sud je saopštio da će se Rahoj na sudu pojaviti kao građanin, a ne kao predsednik vlade, zbog „uloge koje ima u Narodnoj partiji“, navodi AFP, dodavši da će biti preuzete sve neophodne mere kako bi se zaštitio insititucionalni imidž premijera.

Rahoj je na konferenciji za štampu u Portugalu rekao da je dostupan za sve što sud odluči.

U „procesu Gurtel“, optuženo je 37 osoba, među kojima i dva bivša partijska blagajnika, kao i biznismen Fransisko Korea, navodni šef mreže koja je davala novac poslanicima Narodne partije u zamenu za ugovore. Korea je priznao da je dobijao proviziju od dva do tri procenta vrednosti ugovora za vladom, a pošto bi dobio novac, delio bi ga sa političarima umešanim u čitavu šemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.