U trendu

Premijer Tunisa skratio posetu Evropi zbog nereda u zemlji

Premijer Tunisa Habib Esid skratio je danas svoju evropsku turneju da bi se vratio u zemlju zahvaćenu neredima koji su izbili prošle subote zbog smrti nezaposlenog mladića u siromašnom delu zemlje.

Predsednikova služba saopštila je da će se Esid koji je danas boravio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu a trebalo je kasnije da otputuje u Francusku, vratiti u zemlju i da će u subotu predsedavati vanrednim sastankom vlade i održati konferenciju za novinare.

Demonstracije protiv nezaposlenosti i siromaštva obeležene povremenim sukobima sa policijom održavaju se nekoliko dana u Tunisu gde se strahuje od nove socijalne eksplozije pet godina posle rušenja vlade Zine el Abidin Ben Alija.

Tuniski policajac poginuo je danas u sukobima s mladim demonstrantima koji su prevrnuli njegovo vozilo u jednom od protesta.

Tenzije su narasle u siromašnoj centralnoj oblasti Kaserin od subote uveče, nakon što je jedan mladić poginuo od strujnog udara kada je pokušao da se popne na transformator iz protesta zbog toga što je odbijen za državni posao. Protesti su se proširili na više gradova uključujući i glavni grad Tunis.

Nezaposlenost u Tunisu je oko 15 odsto, ali je mnogo viša van regiona glavnog grada. Medju mladima nezaposlenost je 30 odsto.

Prema navodima portparola tunišanskog ministarstva unutrašnjih poslova, policajca koji je poginuo napala je jedna grupa ljudi dok je pokušao da izadje iz vozila tokom protesta u Ferianeu, u regionu Kaserin.

Portparol ministarstva rekao je da je u nemirima na drugim mestima povredjeno 59 policajaca, dok lekarski izvori procenjuju da medju demonstrantima ima oko 40 povredjenih.

Samoubistvo drugog nezaposlenog mladića u toj oblasti pre pet godina pokrenulo je narodne proteste u kojima je svrgnut dugogodišnji vodja zemlje Zine El Abidine Ben Ali, što je kasnije preraslo u proteste takozvanog Arapskog proleća šriom severne Afrike.

Vlada Tunisa juče je objavila niz mera za udaljene oblasti u zemlji i formirala istražnu komisiju da ispita navode o korupciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar